Az MNB munkatársai gyermekvállalást ösztönző csomagot készítettek – Családra Hangolva

Hírek2018. dec 18.Növekedés.hu

Családra hangolva címmel állított össze javaslatcsomagot a Magyar Nemzeti Bank munkatársi közössége. A jegybank karitatív csoportjának szervezésében született dokumentum 180 dolgozó javaslatát tartalmazza, olyan elképzeléseket,  amelyek a demográfiai fordulat elérését segíthetik. A csomagban foglaltakat beemelik az MNB hamarosan elkészülő újabb, ezúttal már 300 pontból álló versenyképességi javaslatai közé – ezt az MNB erősítette meg szerkesztőségünknek.

A javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme, hogy 

más intézkedések szükségesek az első gyermek vállalásához, mások a második gyermekhez, s ugyancsak mások a harmadik gyermekhez.

Már az első gyermek megszületése után is járjanak különféle támogatások – többek között ezt szorgalmazzák a családpolitikai javaslatokat tévő jegybanki munkatársak, akik szerint ezek közé tartozhatna

az egyetemistáknak javasolt házassági és gyermekszületési juttatás, a bababarát felsőoktatás, illetve a baba- és családbarát kollégiumok létrehozása.

De az első gyermek világrajöttét segíthetné a gyermekes családtagok részmunkaidős foglalkoztatottságának nagyobb elfogadottsága, amit a kormány a cégek körében adó- és járulékkedvezményekkel tehetne népszerűbbé. A második gyermek vállalásánál a javaslattevők a gyes és a gyed emelésében látják a megoldást.

A legalább három, vagy négy gyermeket nevelő nagycsaládosoknál pedig az MNB munkatársai szerint a teljes adómentesség lehetne további komoly ösztönzőerő.

A Családra hangolva csomag legnagyobb különlegessége az, hogy kiemelt szerepet szánna a gyermekszületéssel összefüggő különböző egészségügyi szűréseknek, tájékoztató kampányoknak. A dokumentum összeállítói ezen belül is hangsúlyozzák 

az inzulinrezisztencia, mint a meddőség egyik gyakori okának megfelelő kezelését.

De általában is fontosnak tartják a javaslattévők a vetélést és meddőséget okozó tényezők idő előtti kiszűrését, amely államilag finanszírozott, évente kötelező nőgyógyászati vizsgálatokkal történhetne. Ezen felül a gyermekvállalás előtt álló pároknál is szükség volna specifikus szűrővizsgálatok bevezetésére. Mindezen egészségügyi lépések nyomán a dokumentum szerint csökkenhet a gyermekvállalási kor, ezáltal pedig a vállalható gyermekek száma is növekedhet.

A Családbarát munkahely elismerést és címet már négy alkalommal is elnyerő Magyar Nemzeti Bank munkavállalói javaslatot tettek mindezek mellett

a távmunka lehetőségének biztosítására, amely a gyermek 11 éves koráig járna.

Ehhez társulhatna a munkaidő rugalmas beosztásának engedélyezése, kiemelt figyelemmel a gyermek betegsége miatt szükséges távollétekre. A csomagban szerepel még a bölcsődei, óvodai hozzájárulás bevezetése, amely bébihotel, családi szoba szolgáltatás kialakításával is társulhatna. Ez utóbbi olyan oldottabb hangulatú helyiségeket jelenthetne a munkahelyeken, ahol munkaállomások is rendelkezésre állnának a gyermekeikkel együtt lévő édesanyák, édesapák számára. De számos cégnél megoldást jelenthetne a vállalati bölcsődék, óvodák ismételt felállítása, amelynek révén a gyermekek közelebb lehetnének a munkába visszatérő szüleikhez.

A jegybank munkavállalóinak javaslatai közül érdemes még kiemelni a védőoltások árának, valamint a mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó költségek csökkentését, vagy ingyenessé tételét.

A dokumentumban többek között szerepel még az örökbefogadás jelenlegi hosszadalmas és bürokratikus folyamatának leegyszerűsítése és lerövidítése is.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.