Az MNB munkatársai gyermekvállalást ösztönző csomagot készítettek – Családra Hangolva

Hírek2018. dec. 18.Növekedés.hu

Családra hangolva címmel állított össze javaslatcsomagot a Magyar Nemzeti Bank munkatársi közössége. A jegybank karitatív csoportjának szervezésében született dokumentum 180 dolgozó javaslatát tartalmazza, olyan elképzeléseket,  amelyek a demográfiai fordulat elérését segíthetik. A csomagban foglaltakat beemelik az MNB hamarosan elkészülő újabb, ezúttal már 300 pontból álló versenyképességi javaslatai közé – ezt az MNB erősítette meg szerkesztőségünknek.

A javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme, hogy 

más intézkedések szükségesek az első gyermek vállalásához, mások a második gyermekhez, s ugyancsak mások a harmadik gyermekhez.

Már az első gyermek megszületése után is járjanak különféle támogatások – többek között ezt szorgalmazzák a családpolitikai javaslatokat tévő jegybanki munkatársak, akik szerint ezek közé tartozhatna

az egyetemistáknak javasolt házassági és gyermekszületési juttatás, a bababarát felsőoktatás, illetve a baba- és családbarát kollégiumok létrehozása.

De az első gyermek világrajöttét segíthetné a gyermekes családtagok részmunkaidős foglalkoztatottságának nagyobb elfogadottsága, amit a kormány a cégek körében adó- és járulékkedvezményekkel tehetne népszerűbbé. A második gyermek vállalásánál a javaslattevők a gyes és a gyed emelésében látják a megoldást.

A legalább három, vagy négy gyermeket nevelő nagycsaládosoknál pedig az MNB munkatársai szerint a teljes adómentesség lehetne további komoly ösztönzőerő.

A Családra hangolva csomag legnagyobb különlegessége az, hogy kiemelt szerepet szánna a gyermekszületéssel összefüggő különböző egészségügyi szűréseknek, tájékoztató kampányoknak. A dokumentum összeállítói ezen belül is hangsúlyozzák 

az inzulinrezisztencia, mint a meddőség egyik gyakori okának megfelelő kezelését.

De általában is fontosnak tartják a javaslattévők a vetélést és meddőséget okozó tényezők idő előtti kiszűrését, amely államilag finanszírozott, évente kötelező nőgyógyászati vizsgálatokkal történhetne. Ezen felül a gyermekvállalás előtt álló pároknál is szükség volna specifikus szűrővizsgálatok bevezetésére. Mindezen egészségügyi lépések nyomán a dokumentum szerint csökkenhet a gyermekvállalási kor, ezáltal pedig a vállalható gyermekek száma is növekedhet.

A Családbarát munkahely elismerést és címet már négy alkalommal is elnyerő Magyar Nemzeti Bank munkavállalói javaslatot tettek mindezek mellett

a távmunka lehetőségének biztosítására, amely a gyermek 11 éves koráig járna.

Ehhez társulhatna a munkaidő rugalmas beosztásának engedélyezése, kiemelt figyelemmel a gyermek betegsége miatt szükséges távollétekre. A csomagban szerepel még a bölcsődei, óvodai hozzájárulás bevezetése, amely bébihotel, családi szoba szolgáltatás kialakításával is társulhatna. Ez utóbbi olyan oldottabb hangulatú helyiségeket jelenthetne a munkahelyeken, ahol munkaállomások is rendelkezésre állnának a gyermekeikkel együtt lévő édesanyák, édesapák számára. De számos cégnél megoldást jelenthetne a vállalati bölcsődék, óvodák ismételt felállítása, amelynek révén a gyermekek közelebb lehetnének a munkába visszatérő szüleikhez.

A jegybank munkavállalóinak javaslatai közül érdemes még kiemelni a védőoltások árának, valamint a mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó költségek csökkentését, vagy ingyenessé tételét.

A dokumentumban többek között szerepel még az örökbefogadás jelenlegi hosszadalmas és bürokratikus folyamatának leegyszerűsítése és lerövidítése is.