Az MNB munkatársai gyermekvállalást ösztönző csomagot készítettek – Családra Hangolva

Hírek2018. dec 18.Növekedés.hu

Családra hangolva címmel állított össze javaslatcsomagot a Magyar Nemzeti Bank munkatársi közössége. A jegybank karitatív csoportjának szervezésében született dokumentum 180 dolgozó javaslatát tartalmazza, olyan elképzeléseket,  amelyek a demográfiai fordulat elérését segíthetik. A csomagban foglaltakat beemelik az MNB hamarosan elkészülő újabb, ezúttal már 300 pontból álló versenyképességi javaslatai közé – ezt az MNB erősítette meg szerkesztőségünknek.

A javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme, hogy 

más intézkedések szükségesek az első gyermek vállalásához, mások a második gyermekhez, s ugyancsak mások a harmadik gyermekhez.

Már az első gyermek megszületése után is járjanak különféle támogatások – többek között ezt szorgalmazzák a családpolitikai javaslatokat tévő jegybanki munkatársak, akik szerint ezek közé tartozhatna

az egyetemistáknak javasolt házassági és gyermekszületési juttatás, a bababarát felsőoktatás, illetve a baba- és családbarát kollégiumok létrehozása.

De az első gyermek világrajöttét segíthetné a gyermekes családtagok részmunkaidős foglalkoztatottságának nagyobb elfogadottsága, amit a kormány a cégek körében adó- és járulékkedvezményekkel tehetne népszerűbbé. A második gyermek vállalásánál a javaslattevők a gyes és a gyed emelésében látják a megoldást.

A legalább három, vagy négy gyermeket nevelő nagycsaládosoknál pedig az MNB munkatársai szerint a teljes adómentesség lehetne további komoly ösztönzőerő.

A Családra hangolva csomag legnagyobb különlegessége az, hogy kiemelt szerepet szánna a gyermekszületéssel összefüggő különböző egészségügyi szűréseknek, tájékoztató kampányoknak. A dokumentum összeállítói ezen belül is hangsúlyozzák 

az inzulinrezisztencia, mint a meddőség egyik gyakori okának megfelelő kezelését.

De általában is fontosnak tartják a javaslattévők a vetélést és meddőséget okozó tényezők idő előtti kiszűrését, amely államilag finanszírozott, évente kötelező nőgyógyászati vizsgálatokkal történhetne. Ezen felül a gyermekvállalás előtt álló pároknál is szükség volna specifikus szűrővizsgálatok bevezetésére. Mindezen egészségügyi lépések nyomán a dokumentum szerint csökkenhet a gyermekvállalási kor, ezáltal pedig a vállalható gyermekek száma is növekedhet.

A Családbarát munkahely elismerést és címet már négy alkalommal is elnyerő Magyar Nemzeti Bank munkavállalói javaslatot tettek mindezek mellett

a távmunka lehetőségének biztosítására, amely a gyermek 11 éves koráig járna.

Ehhez társulhatna a munkaidő rugalmas beosztásának engedélyezése, kiemelt figyelemmel a gyermek betegsége miatt szükséges távollétekre. A csomagban szerepel még a bölcsődei, óvodai hozzájárulás bevezetése, amely bébihotel, családi szoba szolgáltatás kialakításával is társulhatna. Ez utóbbi olyan oldottabb hangulatú helyiségeket jelenthetne a munkahelyeken, ahol munkaállomások is rendelkezésre állnának a gyermekeikkel együtt lévő édesanyák, édesapák számára. De számos cégnél megoldást jelenthetne a vállalati bölcsődék, óvodák ismételt felállítása, amelynek révén a gyermekek közelebb lehetnének a munkába visszatérő szüleikhez.

A jegybank munkavállalóinak javaslatai közül érdemes még kiemelni a védőoltások árának, valamint a mesterséges megtermékenyítéshez kapcsolódó költségek csökkentését, vagy ingyenessé tételét.

A dokumentumban többek között szerepel még az örökbefogadás jelenlegi hosszadalmas és bürokratikus folyamatának leegyszerűsítése és lerövidítése is.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.