Az orosz hadsereg kifogyott a lendületből Kelet-Ukrajnában - Most először nem tudtak új területet foglalni

Hírek2022. júl. 8.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 134-dik napján:

- Az oroszok rakétacsapást mértek a Donyeck egyik stratégiai jelentőségű városának Kramatorszknak a központjára. A megyei kormányzó Pavlo Kirilenko közölte: legalább egy halálos áldozata volt a csapásnak. Kharkivot is támadás érte, ahol három ember halt meg a bombázás miatt.

- A brit Háborús Tanulmányok Intézete szerint Oroszország ahhoz, hogy fel tudjon készülni az újabb támadásokra, műveleti szünetet fog tartani. Mint az intézetnél jelezték: szerdán, az invázió 133-dik napján a háború kipattanása óta először nem foglaltak el új területet Ukrajnában. Az inváziós sereg most csak kisebb támadásokat hajt végre.

- Putyin azt állította: Moszkva még alig kezdte meg a hadjáratát Ukrajnában.

A Nyugatot pedig figyelmeztette, hogy a harcok minél tovább húzódnak annál nehezebb lesz Oroszországgal tárgyalni.

- Kijev állítása szerint a törökök kiengedtek a kikötőjükből egy orosz hajót, amely Ukrajnából lopott gabonát szállított. Ukrajna emiatt bekérette a török nagykövetet.

- Alekszej Gorinov, a moszkvai városi tanács egyik tagját akár 15 év börtönre is ítélhetik, amiért korábban bírálta Ukrajna invázióját. A vád szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

- Az ukrán gabonát sújtó orosz blokád éhségkatasztrófával fenyeget – figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési Világprogramjának az igazgatója.

- A háború kitörése óta először az orosz külügyminiszter találkozhat az inváziót kritizáló nemzetek képviselőivel. Szergej Lavrov ugyanis elutazott a G20-as külügyminiszterek összejövetelére az indonéziai Bali szigetére.

- A brit miniszterelnök Boris Johnson lemondását szomorúsággal fogadták Kijevben. Az ukrán államfő szerint Johnson Ukrajna igaz barátja volt. Zelenszkij egyik tanácsadója Mihail Podoljak külön megköszönte neki, hogy mindig élen járt Ukrajna támogatásában.

Boris Johnson lemondása kapcsán Andrej Kelin, Oroszország nagy-britanniai nagykövete azt mondta: Moszkva nem bánná, ha olyasvalaki vezetné az Egyesült Királyságot, aki kevésbé ellenséges.