Az oroszok szerint ők tartják magukat a tűzszünethez, az ukránok támadnak

Hírek2023. jan. 7.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Az orosz hadsereg szombat éjfélig a harci érintkezési vonal teljes hosszában be fogja tartani az péntek délben egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a fegyvernyugvást elutasító ukrán fegyveres erők a támadásaik miatt veszteségeket szenvedtek - jelentette ki a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca korábban közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog.

Konasenkov szerint az ukrán fél a Moszkva által meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvás első napján Liman irányában tizenegy aknavető- és ötven tüzérségi csapást indított, Donyeck lakónegyedeire 60 nagy kaliberű lövedéket lőtt ki, Makijivkát pedig HIMARS sorozatvetőkkel lőtte. Zaporizzsja megyében a tájékoztatás értelmében az ukrán fegyveres erők harmincegy alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet, Herszon-Krivij Rih irányában tizenhét tüzérségi lövedéket lőttek ki. A tábornok elmondta, hogy az orosz hadsereg viszonozta a tüzet.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők a visszavert támadásaik során egy nap alatt Kupjanszk irányában több mint húsz katonát, egy harckocsit, egy Grad sorozatvetőt és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát, két D-20-as löveget, egy páncélozott harcjárművet és egy kisteherautót, Donyeck környékén mintegy félszáz halottat és sebesültet, egy harckocsit és egy járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint húsz katonát, két D-30-as ágyút, egy páncélozott személyszállítót és két kisteherautót veszített.

Az orosz légvédelem négy ukrán drónt, valamint öt Uragan- és HIMARS-rakétát lőtt le. A hadijelentésből a harcászati légierő, valamint a tüzérség és a rakétacsapatok támadó tevékenységére vonatkozó adatok ezúttal hiányoztak.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2843 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7441 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 972 sorozatvetőt, 3787 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7957 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.