Az ország, amely 100 paksnyi naperőművet épített tavaly

Hírek2024. jan. 30.F. P.

Kína több naperőművet létesített tavaly, mint az USA teljes kapacitása: összesen már 600 gigawattal rendelkezik, ami a paksi atomerőmű teljesítményének 300-szorosa.

Kína belehúzott a naperőművek telepítésébe: 217 gigawatt teljesítményűt telepített tavaly a 2022-es 87,4 gigawatt után a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Az USA teljes kapacitása 175 gigawatt, Kínáé mos összesen 610 gigawatt.

A harmadik a listán India 94 gigawattal, majd Japán következik 90, utána Németország 80 gigawattal.Kína egyúttal 86 gigawatt teljesítményű szélerőmű-kapacitást is létrehozott tavaly.

Az ország így a világ naperőmű kapacitásának 58, a szélenergia esetében 60 százalékával rendelkezik a Bloomberg szerint.

Kína széndioxid kibocsátása ezzel a becslések szerint tetőzött, ugyanakkor még nem csökkent a szénerőművek száma, de 2025-től már csökkenhet az elégedett szén mennyisége.

Tavaly a nap-, és szélerősművek telepítését elősegítette, hogy nagyot zuhant a telepítendő eszközök ára a kialakult verseny miatt. idén is folytatódik Kínában a megújulók bővítése, de már kisebb ütemben: 7 százalékkal bővülhet a naperőmű-kapacitás, a szélturbináknál 11 százalék a várható bővülés.