Május közepén nyit Ausztria

Hírek2021. ápr. 24.Növekedés.hu

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti.

A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek kivételével - az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sport rendezvényekre.

A kormány szakértők segítségével kidolgozta az ágazatokra és területekre lebontott biztonsági tervet, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát. A pincéreknek FFP2-es maszkot kell viselniük, amennyiben nem rendelkeznek érvényes koronavírusteszttel.

A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be, de a szabályozás - ülőhelyek esetén - beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől. Tehát egy 25 ezres befogadóképességű stadionba is csak maximum 3000 szurkoló mehet be egy adott mérkőzésre, míg például egy 800 férőhelyes színházba csak négyszázan válthatnak majd jegyet. Mindenütt kötelező lesz a maszkviselés és a negatív koronavírus teszt. A zöld útlevél életbe lépésével azonban a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak tesztre már nem lesz szükségük.

A zárórát mind a vendéglátó egységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás.

A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-étől hasonló feltételek mellett. A 11 főnél nagyobb létszámú rendezvények esetén csak bejelentési kötelezettség, míg 51 fő felett az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

A fitness szalonok is kinyithatnak, de a belépő negatív teszten túlmenően meghatározták, hogy 20 négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat.

Az iskolák két nappal előbb, május 17-én, hétfőn nyitnak meg, és heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a nyitással kapcsolatos szabályozások csak keretet adnak, hogy minden ágazat felkészülhessen, de amennyiben egy-egy tartományban, vagy körzetben jelentősen romlanának a járványügyi mutatók, a tartományfőnökök regionálisan szigorításokat léptethetnek életbe.