Az OTP Bank értékesítette szlovák leánybankját

Hírek2020. nov. 27.Növekedés.hu

Az OTP Bank szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-a a belgiumi székhelyű KBC Csoport tulajdonába került.

A szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, a mai napon megtörtént a 2020. február 17-én megkötött szerződés alapján az eladási tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeként

az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-a a KBC Csoport tulajdonába került, és így a KBC Bank leánybankjává vált.

Az OTP Banka Slovensko egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. A KBC bízik az integráció pozitív hatásaiban és üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

„Belépésünk a szlovák piacra mindig emlékezetes marad számunkra, mivel ez volt az első lépés azon az úton, amelyen haladva mostanra egy több mint 10 országból álló nemzetközi bankcsoporttá fejlődött az OTP Csoport. Szeretnék köszönetet mondani az OTP Banka Slovensko vezetőségének és munkatársainak közel két évtizedes odaadó szakmai munkájukért. Ez alatt a két évtized alatt leánybankunk stabil piaci szereplő volt, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtva Szlovákiában. Biztos vagyok benne, hogy a ČSOB-bal való egyesülés az OTP Banka Slovensko ügyfelei számára hozzáférést jelent majd számos további bankfiókhoz, a szolgáltatások szélesebb köréhez és egy másik nagy bankcsoport támogatásához. A tranzakció mostani sikeres pénzügyi lezárását követően, stratégiánknak megfelelően, továbbra is aktívan vizsgáljuk a régió lehetséges akvizíciós céljait, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen vagyunk.” - mondta dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002. április 4 óta állt a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,75%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176.000 lakossági ügyfelet és 14.400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található.