Az OTP Banknál már elérhető a zöld lakáshitel

Hírek2021. okt. 5.Növekedés.hu

Az OTP Bank számára kiemelten fontos, hogy biztosítsa és elősegítse a fenntarthatóságot, amit többek között a környezeti lábnyomának csökkentésével, zöld pénzügyi termékek bevezetésével, valamint energiahatékonyságot-növelő beruházások támogatásával szeretne elérni. Az MNB által meghirdetett Zöld Otthon Programban való részvétel pedig a következő lépés a hitelintézet számára a kitűzött célok elérése felé - olvasható az OTP Bank közleményében.

Magyarországon a lakáshitelezésben nem jelentek meg eddig a zöld szempontok, pedig a hazai lakásállomány energiahatékonysága alacsony.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül[1], hogy az 1960 előtt épült lakások többsége nem éri el az energetikai szempontból átlagos minőséget jelentő (FF) szintet. Az 1970-es évektől a rendszerváltásig épült ingatlanok esetében már nagy számban találkozhatunk CC minősítéssel is. A 2010 után épült ingatlanok már döntő többségben korszerű (CC), vagy magasabb minősítést értek el.

Az NHP Zöld Otthon Lakáshitel bevezetésével a lakosság számára lehetővé válik, hogy kedvező kamatozású konstrukcióval, fenntartható, környezetbarát otthont vásároljon vagy építsen, ami megfelel a mai kor elvárásainak. A Zöld Otthon Programban megfogalmazott feltételek szerint,

az új hitelből csak olyan új lakás vásárolható vagy építhető, ami már BB energetikai besorolású, azaz közel nulla energiaigényű és energiafogyasztásának 25%-át már megújuló energiából kell fedeznie.

Az OTP Banknál október 4-től elérhető az NHP Zöld Otthon Lakáshitel induló díjkedvezményes akcióval. Az ingatlanpiacon újonnan épülő ingatlanok energiahatékonysága egyre fontosabb a környezettudatosan gondolkodó ügyfélkör számára, de az elmúlt néhány évet figyelembe véve még nagyon alacsony a legalább BB energetikai besorolású lakások aránya, ami egyik feltétele lesz a Zöld Otthon Programban igényelhető hitelnek.

Ügyfeleink részéről már a bevezetés előtt nagy volt az érdeklődés az új termék iránt. Az MNB statisztikái szerint az emberek új lakás célra havi 20-25 milliárd forintnyi hitelt vesznek fel, hogy ebből mennyi lesz, az új hitel aránya azt még nem lehet tudni, reményeink szerint folyamatosan növekedni fog

- mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Az OTP Csoport prioritásként kezeli a zöld célok és a megújuló energiaforrások használatára építő projektek megvalósítását. A hitelintézet zöld hitelezési tevékenységének kialakításával, hozzájárul a hazai lakásállománnyal kapcsolatos energiahatékonyság-növelő beruházások támogatásához, növeléséhez.