Az új szuperkontinens: Eurázsia

Hírek2018. okt. 23.Növekedés.hu

A jövő évtized nem Ázsia évtizede lesz, nem is Európáé, de még csak nem is Amerikáé, hanem Eurázsiáé, állítja Bruno Macaes, mégpedig egy könyvben, mely a Pallas Athéné Könyvkiadó jóvoltából már magyarul is olvasható, címe: Eurázsia hajnala – Az új világrend nyomában.

A kötet szerzője a portugál Bruno Macaes volt politikus, a Carnegie Europe volt kutatója, jelenleg pedig a washingtoni Hudson Intézet vezető kutatója. Fő témája az eurázsiai kontinens. Könyve szándéka szerint arra hivatott, hogy megváltoztassa Eurázsiáról alkotott képünket, és rávezessen minket arra, hogy Európát egynek lássuk Ázsiával. Téziseit hat hónapos útja során szerzett tapasztalataival is fűszerezi. A második világháború után az európai országoknak el kellett fogadniuk, hogy nincs többé vezető hatalmuk a világban, mivel ezt a szerepet átvette tőlük Amerika. Most pedig a szerző véleménye szerint

Kína következik a világ irányításában, és Eurázsia szerepe azért is fel fog értékelődni, mert Kína ennek fényében látja a világrendet.

Erre mi sem jobb bizonyíték, mint az Egy övezet, egy út kezdeményezésük. Ez a világnézet, habár még csak a kezdeti stádiumában van, mégis azt bizonyítja, hogy Kína már Eurázsia korában él. Csakúgy, mint Oroszország, habár nehéz optimistán beszélni az oroszokról jelenkorunkban – teszi hozzá a szerző. A könyv első része megvizsgálja Európa és Ázsia megosztottságának eredetét, valamint felkutatja azokat az erőket, amelyek képesek megszüntetni ezt és latolgatásokba kezd, hogy az elmúlt világrend romjain milyen formát ölthet az új szuperkontinens. Szerinte Eurázsia felemelkedése és egy egységgé való integrálódása az új nagyhatalmak születésének köszönhető, amelyeknek ambíciói messze túlmutatnak a határaikon.  A könyv második felében az író utazásán keresztül kapunk geopolitikai körképet Eurázsiáról. Külön fejezetet szán többek között Kínára és Oroszországra, amelyek szerinte a szuperkontinens politikájának és gazdaságának alapját fogják adni. A szerző felteszi azt a kérdést is, hogy mikor gondoltunk magunkra eurázsiaiként.

Saját válasza az, hogy most abba a korba lépünk, amikor itt az ideje ezt elkezdeni, és annál jobb, minél előbb hozzászokunk ehhez.