Patinás épületben nyílt új tudásközpont Budán

Hírek2018. okt. 23.Növekedés.hu

A régi budai városháza épülete Bölcs Vár néven oktatási és közösségi térként újult meg. Mutatjuk, hogy néz ki az új tudásközpont.

Bölcs Vár
A Bölcs Vár, a tudás háza névre keresztelt épület elsősorban akadémiai és tudományos munkának ad otthont. A cél az értékőrzés mellett az értékteremtés is. A Bölcs Vár aktuális, megújuló tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak a helyszíne.
A Bölcs Vár épületegyüttes kialakítása lehetővé teszi, hogy szintjeit egymástól függetlenül hasznosítsák, ezáltal sokrétű funkcióval rendelkezik.
A földszinten a lefedett udvarokban a vendéglátóipari egységek, az utcára nyíló épületrészekben könyvesbolt foglal helyet, és az alagsorban pedig épülettörténeti kiállítással összekapcsolt pincehelyiségek található. Az épület ezen területei a látogatók előtt nyitva állnak, legyen szó egy kávézásról, egy ebédről, vagy akár csendes olvasgatásról.
Az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll.
A Bölcs Vár felső szintjein előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kaptak helyet. Itt, a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodásának keretében működő angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program képzése folyik. Ugyanitt kapott helyett a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében a Geopolitikai Doktori Program. Az épület eredeti funkcióját tekintetve kiemelten fontos célközönség a magyar és a külföldi tudományos életben tevékenykedő szakemberek és akadémikusok közössége. A tudományos központ megléte egyaránt szolgálja az itt kutató diákokat, professzorokat, illetve az idelátogató tanulni vágyókat. Az épület 160 éven át működött Buda városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek, ma pedig tudományos kutatóközpontnak és doktori iskolának ad helyet.