Az ukrán háború így érhet véget - a volt NATO vezér elárulta, mi a legvalószínább forgatókönyv

Hírek2024. jan. 29.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 704-dik napján:

- Az ukrajnai háború vége nagyban hasonlíthat a koreai háborúéhoz, Ukrajna egyes részeit továbbra is az orosz erők fogják megszállva tartani - véli a NATO egyik volt parancsnoka.

"Végső soron ez úgy fog végződni, mint a koreai háború, ami azt jelenti, hogy Oroszország valószínűleg továbbra is ellenőrzése alatt tartja Ukrajna egy részét, a Krímet" - mondta James Stavridis nyugalmazott amerikai haditengerészeti admirális.

"Mind Oroszország, mind Ukrajna egyre inkább kimerül ebben a háborúban, mind katonai képességeik, mind gazdasági tekintetben" - mondta Stavridis John Catsimatidis rádiós műsorvezetőnek.

- Zelenszkij a harmadik világháborúvá eszkalálódó ukrajnai konfliktus veszélyéről beszélt, amikor a német ARD állami műsorszolgáltatónak adott vasárnapi interjújában a külföldi segítség mellett érvelt.

Zelenszkij azt mondta, hogy ha Oroszország csapást mérne valamelyik NATO-országra, az "a harmadik világháború kezdete" lenne.

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e amiatt, hogy Németország nem tervezi Taurus cirkálórakéták szállítását Ukrajnának, Zelenszkij azt mondta, hogy csak azért csalódott, mert Németország nem játszotta azt a szerepet, "amelyet Ukrajna első megszállásakor kellett volna játszania".

A Krím 2014-es orosz megszállására adott nyugati válasz gyengeségére utalva azt mondta, hogy nem csak a német válaszról van szó.

Az Egyesült Államokban Zelenszkij szerint Ukrajnát minden politikai párt támogatja.

- A brit védelmi minisztérium úgy véli, hogy az orosz sorozó irodák elleni gyújtogatások számának növekedése "nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy az orosz lakosság körében nőtt az elégedetlenség a háborúval szemben".

A háború 2022. februári kezdete óta 220 támadás érte az orosz katonai sorozóirodákat, ebből 113 az elmúlt hat hónapban.

- Oroszország drón- és rakétatámadásokat indított Ukrajna több területén is a polgári és kritikus infrastruktúrák ellen - közölte vasárnap a kijevi légierő.

Az előzetes információk szerint a támadásoknak nem voltak áldozatai. Oroszország és Ukrajna az elmúlt hónapokban fokozta a légitámadásokat, amelyek kritikus katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúrát célozzák.

A légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy Oroszország Iszkander ballisztikus rakétarendszerből kilőtt két ballisztikus rakétával támadta a középső Poltava régiót, és három föld-levegő rakétával a keleti Donyecki terület felett.

- A védelmi minisztérium tisztviselői összejátszottak egy ukrán fegyvergyártó cég alkalmazottaival, hogy elsikkasszanak közel 40 millió dollárt, amelyet 100 000 aknavető lövedék vásárlására szántak - közölte az ukrán biztonsági szolgálat.

Öt ember ellen emeltek vádat, egy személyt pedig őrizetbe vettek, amikor megpróbálta átlépni az ukrán határt.

A korrupció Kijevnek az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozási törekvéseinek egyik fő akadálya, mivel mindkét blokk tisztviselői széles körű korrupcióellenes reformokat követelnek, mielőtt Kijev csatlakozhatna hozzájuk.