Az Unióban is kevesebbet vásárol a lakosság

Hírek2023. feb. 6.MTI

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban decemberben havi és éves összevetésben is.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy decemberben az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberhez képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban is 1,2 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak októberrel összevetve.  

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a novemberi 2,5 százalékos csökkenés után decemberben 2,8 százalékkal esett, míg az EU-ban a novemberi 2,1 százalékos csökkenést követően decemberben 2,5 százalékkal zsugorodott.  

Novemberhez képest Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom decemberben, továbbá Ausztriában (1,6 százalék) és Romániában (1,3 százalék).  

A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Hollandiában (-6,3 százalék), Németországban (-5,3 százalék), illetve Luxemburgban (-3,8 százalék) mérséklődött.  

A tavalyi év utolsó hónapjában éves bázison Máltán bővült a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal a forgalom. A második legnagyobb növekedés Romániában volt 5,3 százalékkal, majd Spanyolországban 4,6 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Belgiumban volt, 9,2 százalékos, majd Dániában 8,4 százalékos és Svédországban 7,1 százalékos.   

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 1,0 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig 3,9 százalékkal esett decemberben - az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.