Fontos gazdasági adatok jönnek az iparról és a külkereskedelemről

Hírek2022. júl. 31.MTI

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, kiemelkedik közülük az ipari, a kiskereskedelmi, a külkereskedelmi, vagy az idegenforgalmi statisztika.

Külkereskedelem

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom májusi részletes adatait második becslésében.

A július 7-én kiadott első becslés szerint májusban az export euróban számított értéke 27,6, az importé 27,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege tavaly májushoz képest 65 millió euróval javult és 135 millió euró exporttöbblettel zárt. Legutóbb tavaly júniusban volt pozitív a külkereskedelmi mérleg. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,2, az import 3,1 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában az euróban számolt export 16,6 százalékkal, az import 27,3 százalékkal nőtt az múlt év azonos időszakához viszonyítva, az egyenleg 4,446 milliárd euróval romlott és 1,457 milliárd euró deficitet mutatott.

Beszerzésimenedzser-index

Hétfőn jelenti a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) júliusi adatát. Az index júniusi értéke nagyot emelkedett: 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Kiskereskedelem

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom júniusi adatait. Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a tavaly májusihoz viszonyítva. Az év első öt hónapjában a forgalom volumene 11,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Ipari teljesítmény

Pénteken az ipar júniusi teljesítményéről közli első becslését a KSH, és megjelenik a kereskedelmi szálláshelyek júniusi és első félévi statisztikája. Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés mint a múlt év azonos időszakában.

Szállodák forgalma

Idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében - idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál. Idén májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron közel háromszorosára, 43 milliárd forintra növekedett. Január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron négyszeresével nőtt, és 159 milliárd forintot tett ki.