Az űripar a magyar vállalkozások nagy lehetősége

Hírek2021. szept. 10.Növekedés.hu

Sokkal kisebb a távolság az űr és a mindennapjaink között, mint azt elsőre gondolnánk. A galaxis meghódítására a legegyszerűbb üzleti ötlet is alkalmas lehet. A hazai vállalkozások az Európai Űrügynökség és a Design Terminal inkubációs programjának segítségével most tevékeny résztvevői és nyertesei lehetnek ennek a folyamatnak: az ESA BIC Hungary programban mentorálást és akár 50.000 eurós ösztöndíjat is kaphatnak.

Súlytalannak érzed magad, ha felveszel egy kényelmes sportcipőt? Gondoltál már palacsintasütés közben asztronautákra? Vagy arra, hogy a ceruzáról hegyezés során lehulló forgács miatt használnak az űrhajókban betétes tollakat? Számtalan technológiai megoldás, amely ma már természetes számunkra, néhány évtizeddel ezelőtt az űriparból indult. Méghozzá olyan kutatás-fejlesztési programok keretében, amelyek a világűr meghódítását célozták.

Az asztronauták sisakjához használták először azt a speciális öntvényt, amelynek ötletét egy leleményes űripari mérnök később továbbadott a világ egyik legnagyobb cipőgyártójának. Merje bárki azt mondani, hogy az űripar és a vállalkozások közt nincs átmenet! A teflont űrruhák gyártásához vették igénybe, a forgácsolódó ceruzák viszont tűzveszélyesek voltak az űrhajókban, ez a probléma szülte a tollbetétek ötletét.

Az űripar folyamatosan termeli ki a legkorszerűbb megoldásokat, amelyek legtöbb esetben a Földön válnak mindannyiunk hasznára

– mondja Matthias Maurer a European Space Agency (ESA), vagyis az Európai Űrügynökség asztronautája.

Az ISS-en használt tesztberendezések használata során is születhetnek új üzleti ötletek.

Magyarország 2015 óta teljes jogú tagja az ESA-nak. A szervezet hat éve dolgozik aktívan, hazánkkal közösen a magyar űrtevékenység fejlesztésén. Ez az együttműködés most új szférákba emelkedik: a Design Terminal veszi át az ESA űripari tevékenységének hazai képviseletét, és vezeti mostantól az ESA Business Incubation Centre Hungary Programot, mely utat nyit a hazai vállalkozások számára az űripar felé. A program megnyitóját ma tartotta a Design Terminal a Nemzeti Táncszínházban.  

Jónás László szakmai vezető arról beszélt: a tulajdonlás korából jelenleg éppen az alkotás korába lépünk át.

A gépek helyett az emberi elme, saját és közösségünk tudása válik a legjelentősebb termelőeszközzé. Az űripar az egyik legfontosabb olyan terület, ahol ezt Magyarország hasznosíthatja.

Azok a vállalkozások, amelyek belépnek az űriparba, hatalmas fejlődési lehetőségre tesznek szert. Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa kiemelte: az űrkutatás olyan terület, amelybe bárki be tud kapcsolódni. Nem csak orvosok, mérnökök vagy fizikusok, de közgazdászok, jogászok és fiatal vállalkozók is.

Geraldine Naja, az Európai Űrügynökség megbízott kereskedelmi, ipari és beszerzési igazgatója videóüzenetében hangsúlyozta: van mire építeni a magyar űripar fejlesztése kapcsán, és a rengeteg tehetséges fiatal van Magyarországon, akik ösztönözhetik az új ipari kompetenciákat.

Az ESA BIC Hungary fő célja sikeres űripari startupok fejlesztése, valamint egy űripari közösség létrehozása és megerősítése Magyarországon. A programba bekerült induló vállalkozások többek között 50.000 euró ösztöndjíat kapnak az üzleti mentorálás és technikai támogatás mellett.

Jelentkezni október 21-ig lehet ezen a linken.

Az ESA összesen 22 inkubációs központot működtet a kontinensen, és már több, mint 1100 vállalkozást támogattak. Ezek közül többen ma már globális céggé nőtték ki magukat.

A magyar vállalkozásoknak a Design Terminal nyújt majd magas szintű szakmai támogatást.

A DT hasonló számokkal büszkélkedhet, mint az ESA: innovációs ügynökségként 12 országban szerveznek inkubációs programokat, és több, mint 1000 vállalkozás fejlesztésében működtek már közre.

A 12-24 hónap időtartamú inkubációs programba olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek terméke, szolgáltatása új technológiai találmányon alapul, vagy egy már létező technológiát alkalmaznak újszerű módon. Úgyhogy biznisz szkafanderre fel, a határ ezúttal a csillagos tejút, az ESA-val való együttműködés most akár egy új AirMax feltalálását is eredményezheti!