Az üzletek betartották a járványügyi előírásokat 

Hírek2021. jún. 12.Növekedés.hu

A fogyasztóvédelem a vevők és kereskedelmi dolgozók egészségére ügyelve immár két hónapja folyamatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását.

Többek között az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozások betartását, a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítését, a vevőknek szánt kézfertőtlenítők kihelyezését kéri számon a hatóság az üzemeltetőkön.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 3 370 üzletben fordultak meg. 433 kereskedelmi egység esetében tapasztaltak jogsértést, így a kifogásolási arány 13 százalék alatti. A leggyakrabban a kézfertőtlenítőt nem biztosították a vásárlóik számára a boltok. A mulasztáson ért üzletek több mint fele, 54 százaléka már az ellenőrzés alatt pótolta a feltárt hiányosságot.

167 kereskedelmi egységnél az utóellenőrzés is megtörtént, a szakemberek második látogatásukon jellemzően nem találtak kifogásolnivalót. Három Csongrád-Csanád megyei pékség esetében azonban továbbra is fennállt a korábban megállapított jogsértés. A szabályok megszegése miatt az üzemeltető vállalkozásra 200 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki.

A két hónapja zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy az üzletek tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal, megfelelően gondoskodnak azok betartásáról és betartatásáról, együttműködőek az esetleges hibák javításában – összegezte az eddigi tapasztalatokat Schanda Tamás miniszterhelyettes. 

A kormány többféle támogatást is nyújt számukra a járványhelyzetben. A Vállalkozások munkaerő támogatása programban egy új álláskereső feltétele esetén fél évre akár 600 ezer forintot kaphatnak a cégek, az igénylők több mint ötöde a kereskedelmi szektorból került ki. Az ágazat önfoglalkoztatói is részesülhetnek az újraindulás megkönnyítését szolgáló egyszeri, 219 ezer forintos kompenzációból.