Úgy néz ki, hogy az építőipar helyreállt

Hírek2021. jún. 12.MKB Elemzési Központ

A hazai építőipar friss adatait ismerhetjük meg ezen a héten.

2021 márciusában a nyers adatok szerint 4,3%-kal magasabb volt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbinál: az épületek építményfőcsoport termelése 6,4%-kal emelkedett, míg az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt.

Havi szinten, azaz 2021. februárhoz képest jelentős növekedést láthatunk márciusban: a KSH adatai szerint a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,5%-kal volt nagyobb a februárinál.

Márciusban 14,2%-os bővülés volt mérhető a termelési értékben az előző év azonos időszakához képest, a termelési érték márciusban 261 milliárd Ft volt. A friss, áprilisi adatokat június 15-én, kedden közli a KSH.

Az erősödő építőipari termelési adatok mellett 2021 márciusában megkötött új szerződések volumene is jelentősen növekedett.

A megkötött új szerződések volumene 41,9%-kal, ezen belül az épületek építése 53,4%-kal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 32,4%-kal haladta meg a 2020. márciusi bázist. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 13,2%-kal magasabb volt a 2020. március véginél.

A járványhelyzet megszűnésével az ÉVOSZ szerint a vállalkozások a megrendelések folyamatos növekedésére számítanak, ennek megfelelően közép távon az építési piac folyamatos bővülésére lehet számítani.

Az uniós források megindulása az állami költségvetés oldaláról is növekvő keresletet eredményezhet. A 2021-es év első felére várt közösségi építési beruházási ajánlatkérések nagyságrendje a várakozásokhoz képest csökkenő tendenciát mutat, amely a szektor szempontjából negatív hatást jelent. A lakossági megrendelések, amik alapvetően a lakásépítés és lakásfelújítás területét jelentik, az ÉVOSZ várakozásainak megfelelően növekednek. A lakásépítéseket hajtja az idén bevezetett 5%-os lakásáfa, a CSOK, illetve az Otthonfelújítási program is. Az ÉVOSZ szerint 2021-ben 17 ezer lakás épülhet.

A nyitási várakozások felpörgették a keresletet, ezzel szemben az építőipari kapacitások nem voltak elegendőek, áruhiány alakult ki, ennek következményeként pedig áremelkedés lépett fel.

Az ÉVOSZ közleménye szerint 2021. áprilistól a kivitelezők jelentős építőanyagár-emelkedéseket elsősorban az acélipari termékeknél, szigetelőanyagoknál és a különböző ragasztóknál tapasztalnak.

Sok cég elkezdte keresni az olcsóbb, alternatív beszerzési irányokat. A Mapei Kft. szerint 2021 utolsó negyedévéig is kitarthat a jelenleg fennálló ellátási nehézség az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában. A MÉASZ szerint a hazai építőanyag-gyártók a magasépítési piac hosszabb távú alakulását tekintve abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével, a beruházások felgyorsulásával az év második felében ismét elérhető lesz a 2019-es magasépítési teljesítmény.