Baljós üzenetet küldött Washington Izraelnek

Hírek2024. ápr. 4.MTI

Az Egyesült Államok órákon és napokon belül változtatást vár el Izraeltől a gázai humanitárius helyzet javítása és a segélymunkások védelme érdekében - közölte a Fehér Ház csütörtökön, miután Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője az elnöki hivatal napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy valós változtatásokat szeretnének látni az izraeli oldalon és hozzátette, hogy

amennyiben nem lesz ilyen izraeli részről, akkor a mi oldalunkról kell változásnak történnie.

A fehér házi illetékes ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen konkrét amerikai válaszok következhetnek, azt mondta, hogy ezt nem szeretné megelőlegezni, de az izraeli tettekben órákon, illetve napokon belül változást várnak.

Az amerikai álláspont változásával kapcsolatban rámutatott, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet dolgozói elleni halálos katonai csapás megrázó volt az amerikai fél számára.

John Kirby hangsúlyozta, hogy az Izraeltől nagyon rövid időn belül elvárt lépések között szerepel egyrészt a humanitárius segítség eljuttatásának kiszélesítése a Gázai övezetbe vezető újabb átkelők megnyitása által, másrészt a segélymunkások védelme. 

A Fehér Ház közleménye a Joe Biden és Benjámin Netanjahu közötti telefonbeszélgetésről azt emelte ki, hogy az amerikai elnök elfogadhatatlannak nevezte a Gázai övezetben dolgozó segélymunkások elleni támadást és a térségben kialakult általános humanitárius helyzetet. 

Az állásfoglalás világossá tette, hogy egyértelmű, célzott, és konkrét lépéseket várnak el a civil áldozatok és a humanitárius válság csökkentése érdekében.

Az amerikai elnök azonnali tűzszünetet is szorgalmazott a humanitárius célok elérése érdekében, valamint arra szólította fel az izraeli kormányfőt, hatalmazza fel tárgyalódelegációját a haladéktalan megállapodásra a radikális iszlamista Hamász kezében lévő túszok elengedése érdekében.

Joe Biden ugyanakkor az Egyesült Államok további támogatásáról biztosította Izraelt és az izraeli embereket Irán fenyegetésével szemben. 

Sajtójelentések szerint Joe Biden és Benjámin Netanjahu telefonbeszélgetése ezúttal kevesebb mint fél óráig tartott. 

Az amerikai-izraeli kapcsolatokról szó volt Antony Blinken csütörtökön Brüsszelben tartott tájékoztatóján is, ahol az amerikai külügyminiszter a nemzetközi segélyszervezet munkásait és konvojukat ért legutóbbi támadással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az nem az első ilyen eset volt izraeli részről, de az utolsónak kell lennie. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége változatlan Izrael biztonsága iránt.

Az amerikai adminisztráció tagjai az elmúlt hónapokban számos alkalommal sürgették Izraelt több cselekvésre a Gázai övezetben élő és dolgozó civilek védelmében, ugyanakkor minden alkalommal legitim célnak mondták a Hamász elleni katonai akciót, és megerősítették, hogy az Egyesült Államok folytatja az izraeli hadsereg ellátását katonai felszereléssel a saját védelem megteremtése érdekében zajló hadműveletekhez.