BAMOSZ: csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon júliusban

Hírek2020. aug. 17.MTI

A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6199 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szervezet

A befektetési alapoknál az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 56 milliárd forintot mutat. A kategóriák többségét tőkebeáramlás jellemezte, kiemelkednek a kötvény- és az ingatlanalapok.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlás megközelítette a 18,5 milliárd forintot. Mindhárom alkategória esetében beáramlás volt: a rövid futamidejű kötvényalapoknál 12,9 milliárd forint; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 2,7 milliárd forint; a szabad futamidejű kötvényalapoknál pedig 2,9 milliárd forint. A tőkebeáramlásnak köszönhetően a kötvényalapok vagyona 1,2 százalékkal, 1359 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanalapoknál az idén még nem tapasztalt mértékű, 15,5 milliárd forint tőkebeáramlás valósult meg. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,5 százalékkal, 1513 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapoknál a tőkebeáramlás csaknem 10,7 milliárd forintot tett ki, a kedvezőtlenül alakuló hozamok miatt azonban a vegyes alapok vagyona 0,9 százalékkal, 1188 milliárd forintra csökkent júliusban.

A részvényalapokba 12,2 milliárd forint friss tőke érkezett, azonban az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így a részvényalapok vagyona 0,6 százalékkal, 445 milliárd forintra csökkent.

A pénzpiaci alapoknál l,2 milliárdos tőkekiáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok sem tudtak korrigálni, így a vagyon értéke 7,4 százalékkal 60,5 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapoknál a tőkemozgások eredője nulla lett, a vagyon nagysága is csak jelképes 0,1 százalékkal lett kevesebb, a hónap végén meghaladta a 92 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapokból júliusban 0,7 milliárd forintnyi tőke áramlott ki, a hozamok tovább mérsékelték a vagyont, ami így 1,9 százalékkal, 738 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapoknál a tőkemozgások eredője gyakorlatilag nulla lett, a hozamok pedig kedvezőtlenül alakultak, ezért a vagyon 1,1 százalékkal csökkent és a hónap végén 140 milliárd forintot tett ki.

Az árupiaci alapoknál 2,5 milliárdos tőkebeáramlást figyeltek meg, és a hozamok is segítették a növekedést, a vagyon 7,2 százalékkal, 55 milliárd forintra emelkedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb, 1 milliárd forintos tőkekivonás volt tapasztalható. A hozamok nem alakultak kedvezően, ezért a vagyon 1,6 százalékkal, 569 milliárd forintra csökkent.

A BAMOSZ 25 tagja közel 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül közel 6200 milliárd forintot befektetési alapokban.