Bankhalál várható Németországban

Hírek2018. feb 1.Növekedés.hu

Németországi bankhalálokat vetít előre az elkövetkező 10-15 évben egy tanácsadó cég tanulmánya, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) idéz. A prognózis szerint 150-300 hitelintézet szűnik meg 2030-ig. Jelenleg mintegy 1900 bank és 36 ezer banki, pénzintézeti leányvállalat, fiók működik Németországban. A visszaesés fő oka, hogy túlzottan töredezett a bankpiac, sok kis bank, takarékpénztár versenyez egymással, miközben más fejlett országokban kevés számú nagybank uralja a piac nagyrészét. A tanulmány azzal számol, hogy külföldi bankok a kisebbek felvásárlásával egyre nagyobb szerephez jutnak a piacon. A banki leányvállalatok, a kirendeltségek számának csökkenése már hosszabb ideje megfigyelhető, az anyabankok szűkítik a hálózatukat. Az ezredforduló óta az akkor 38 ezer fiókból 10 200, azaz minden negyedik  szűnt meg. Ezt a tempót előrevetítve a számuk 2035-ig az ezredfordulón nyilvántartottaknak a felére apadhat. A tanulmány szerint ebben a digitalizáció is felelős: az innovatív technológiák, az ügyfelek igényeinek jobban megfelelő online szolgáltatások. Ehhez járul még a költségnyomás, a fölöslegessé váló kapacitások leépítése például a lakosság számának csökkenése okán.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.