Putyin, Trump, Macron, Mao Ce-tung - Mi bennük a közös? - Neveztek el róluk kriptovalutát

Hírek2018. feb. 1.Növekedés.hu

Az elmúlt évben, de különösen az elmúlt hónapokban először a Bitcoin, majd általában kriptodevizák uralták a gazdasági portálok címlapjait. Ez természetes, ha valami új, és még szakadatlanul emelkedik is az ára. A szemfülesek rájöttek, hogy újabb és újabb kriptodevizákat lehet létrehozni, és a névadásnál sokan elengedték fantáziájukat. Van, aki nevében a Bitcoint utánozza, van, aki feketén-fehéren a névvel tudatja, hogy miről is szól az egész.

Kevésből sok lett

A kriptodeviza, mint fogalom, sokáig csak a Bitcoint jelentette, és érdeklődés is csak akkor volt iránta, ha emelkedett az árfolyama. A Bitcoin fő előnyét abban határozták meg, akik bíztak benne, hogy csak véges számú egység van belőle, így nem inflálódhat. Csakhogy mások rájöttek, hogy ha egy ilyen eszközt létre lehetett hozni, akkor másikat is lehet, majd továbbiakat, és ma már 1500 van belőlük. A folyamat logikus: ha létre lehet hozni, esetleg leutánozni valamit, amit haszonnal el lehet adni, akkor azt megpróbálja más is megcsinálni, aki képes erre (informatikai háttér, piacismeret, tőkeerő), hisz minden vállalkozásnak ez a lényege. Itt csak annyi a különbség, hogy nem tényleges áru vagy szolgáltatás a termék, hanem egy olyan dolog, ami a vélhetően átmeneti lelkesedésre, bizalomra, ha mondhatjuk úgy, mániára épül. Ez pedig sok tekintetben a pilótajátékra emlékeztet, és sok tréfás kedvű kriptodeviza kibocsátó ezt mindjárt terméke elnevezésében is jelzi.

Őszinték és viccesek

A legjobb elnevezések ebből a szempontból a Bubble (buborék), a Casino Coin, a Roulette Token (nem kell Las Vegasba utazni egy jó kis kaszinózáshoz), a High Voltage (magas feszültség), az Insane Coin (abnormális pénz), de az összes közül a legtalálóbb a PonziCoin, amely pontosan megnevezi, hogy miről van szó. Charles Ponzi egy híres pilótajátékos volt, róla is nevezték el angolul magát a rendszert: Ponzi scheme. Annyi különbség persze van a pilótajáték és a kriptodevizák között, hogy utóbbinál nem kell új befektetők pénze a régiek kifizetéséhez, elég vevőt találni a létrehozott kriptodevizára. Egy másik csoport, aki tréfás neveket ad termékének, egyszerűen ismert emberekről, politikusokról nevezi el, amit létrehozott. Van Putin Coin (összesen 6 millió dollárt ér), Theresa May Coin, Le Pen, President Trump, Macron, sőt Mao Zedong, vagyis Mao Ce-tung. A lehetőségek persze korlátlanok, akár magyar név is felbukkanhatna az újabb és újabb kriptodevizák között, de hát mivel vevőt a 7 milliárdos emberiség egészében érdemes keresni, csak a legismertebb neveknek van értelmük.

Értéket sugall

Vannak viszont, akik úgy nevezik el kriptodevizáikat, hogy maga az elnevezés értéket sugalljon, esetleg meglévő, igazi, jegybank által kibocsátott hivatalos fizetőeszköz nevét is felhasználja. Ilyenek a Dollar Online, a Digital Money, vagy az Eurocoin, Sterlingcoin, Monetary Unit, e-Gulden, Swisscoin, Money Coin, de a legviccesebbnek a Deutsche eMark tűnik, amely valószínűleg arra a régi emlékre épít, amikor a német márka volt Európában a legkeresettebb valuta. Ide sorolnánk még a Stellar-t, ami csillagászatit jelent, utalva a lehetőségekre, ráadásul ennek jelenleg 10 milliárd dollár az összértéke, úgy tűnik, vevői el is hiszik, hogy határ a csillagos ég.

Utánzások és tréfák

Rengeteg olyan kriptodeviza is van, amely a Bitcoin nevét használja egy kis eltéréssel. Szabályozott világban ilyet nem nagyon lehetne tenni, nemigen indíthat valaki új közösségi médiát mondjuk Facebook 2 néven, de a kriptodevizáknál mindent lehet egyelőre. Csak néhány példa a Bitcoin utánzatokból, amely könnyen megtévesztheti azokat, akik az eredeti, értékes Bitcoint akarják megvenni, de könnyen megtéveszti őket egy hasonló név: Bitcoin2X, Bitcoin Silver, Bitcoin Gold, Super Bitcoin, First Bitcoin, Bitcurrency, Bitcoin Fast, Bitcoin Plus, vagy Bytecoin. A legszellemesebbnek a Britcoint találjuk. Nemcsak a Bitcoinra, de közösségi médiákra vagy más márkanevekre is szívesen utalnak a kriptodeviza elnevezők, mintha egyúttal egy részvényről is szó lenne. Van Faceblock, Facecoin, Linkedcoin és Tesla Coin. Az Opus talán csak itthon roppant találó, mivel egy olyan hazai részvényre utal, ami tavaly a 70-szeresére emelkedett. Vannak meghökkentő nevek is, mint Trollcoin vagy Fuck Coin, és végül van egy remek darab, ami a kezdetek kezdetére utal: WeAreSatoshi, vagyis mi vagyunk Satoshi, az ember, akit senki nem ismer, csak azt tudjuk róla, hogy ő hozta létre a Bitcoint.

Hol a vége?

Most már csak az a kérdés, hogy mit találhatnak még ki ezek után, illetve hogy hány kriptodevizát fognak létrehozni? A folyamat nyilván mindaddig tartani fog, amíg egy-egy új sorozatra vevőt találnak, piaca lesz. Ez akármeddig nem megy, hisz lehet 10 ezer, vagy egymillió, vagy bármennyi új termék, és máris ott vagyunk, ahol a milpengőnél egykor: a kriptodevizák száma inflálódik el korlátlanul. Nyilván ekkor ugyanaz is történik velük, mint a pengővel, a kérdés csak az, hogy lesz-e köztük néhány olyan, ami megmarad, és igazi értéket fog képviselni.