Bár remek árut kínálnak, innen akkor se rendeljen

Hírek2018. júl. 26.Növekedés.hu

Újabb csaló webshopot lepleztek le. A kínai fortheshop.com-ról senki ne rendeljen, mert nem szállítanak, a panaszokra pedig nem reagálnak. Az áruház mögött álló cégről sem tudhatunk meg semmit, se cégnév, se adószám, cím vagy hasonlók, a kommunikáció pedig csak egy online felületen keresztül lehetséges. Válasz feltehetően soha nem jön. Nem véletlenül nem adnak meg az ázsiai trükközők telefonszámot vagy emailcímet sem. Mellesleg ugyanaz a társaság állhat egy másik, hasonló csaló oldal, a gwote.com mögött is. Több olyan Facebook-oldalt is fenntartanak, ami e kettőre irányítja az érdeklődőket. A domain tulajdonosa egyébként egy SHANGHAI MEICHENG TECHNOLOGY INFORMATION DEVELOPMENT CO. LTD. nevű cég. Lehet ellenük a magyar rendőrségen is feljelentést tenni. Sajnos egyre több ilyen csaló webshop van. Ám még nincs veszve minden.

A számlavezető banknál kell jelezni, hogy csalás áldozata lett a megrendelő. Ehhez minden lényeges információt meg kell adni, így érdemes képernyőfotót készíteni olyan oldalról, amely gyanúsan néz ki a fent felsoroltak alapján. 
Hiszen sokat segíthet, ha látszik a visszaigazolás, a tranzakciószám és minden olyan információ, mely segíthet a beazonosításban.
A panasz alapján elindul az úgynevezett „chargeback” eljárás, melynek eredményeképpen néhány héten belül visszakapható a csaló oldalnak kifizetett pénz. 
Legalábbis szerencsés esetben. Éppen ezért érdemes a fórumokat olvasgatni, a vásárlói véleményeket figyelembe venni, hiszen a jelszó: megbízható helyről megbízható árut. B.G.A.