Így állunk a világranglistán kutatás-fejlesztésben – a csehektől sokat tanulhatunk

Hírek2018. júl 26.Növekedés.hu

21 százalékkal többet fordítottunk kutatás-fejlesztésre tavaly óta, és megállt a kutatók létszámának évek óta csökkenő tendenciája. Most körülbelül Írország szintjén állunk a K+F-re költött pénzek összegét nézve, de a régióban van még tér a felzárkózásra: a csehek például közel kétszer többet fordítanak erre a célra. A Globális Innovációs Indexen egy év alatt a 39.-ről a 33. helyre léptünk előre.
Folyó áron 21 százalékkal többet fordítottunk kutatás-fejlesztésre tavaly óta, és megállt a kutatással foglalkozók létszámának évek óta csökkenő tendenciája, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ebben a növekedésben már egyértelműen tükröződik az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2015-ben indított, egységes versenypályázati rendszerben felhasznált uniós és hazai források hatása.
A K+F területen dolgozók létszáma jelentősen növekedett egy év alatt, a 2016-os 35 757 főről 40 432 főre. A 2007-es adatokhoz képest ez másfélszer akkora létszámot tükröz.
A vállalati források összege folyamatosan növekszik, és változás csak a növekedés ütemében figyelhető meg. 2017-ben nagyon jelentős volt a növekedés (13,0%), ennél csak 2013-ban volt nagyobb a vállalati források emelkedése (az előző évhez képest 15,3%.). A teljes elemzés ITT olvasható.  Az utóbbi napokban több nemzetközi innovációs teljesítményt értékelő felmérés eredményei is napvilágot láttak. 
Az Európai Bizottság által összeállított nemzeti innovációs teljesítménylistáján Magyarország összevont pontszáma alapján a tavalyi évhez képest kis mértékben előrelépett,
ugyanakkor a rangsor módszertanában tavaly jelentős változások történtek, amelyeket az adatok értő elemzésekor megkerülhetetlen figyelembe venni. A nagyrészt 2016-ban és 2017-ben, valamint részben 2018-ban támogatást elnyert mintegy 5700 projekt kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményre gyakorolt hatása ezen eredményekben még nem érződik.  A teljes elemzés ITT érhető el.  Az EIS-eredményeknek némileg ellentmondanak a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által összeállított Globális Innovációs Index (GII) hazánkra vonatkozó idei adatai. Magyarország ugyanis az összesített rangsorban a tavalyi 39. helyről a 33.-ra lépett előre.
A legnagyobb pozitív változás az egyetemek és vállalatok közötti kutatási együttműködések terén jelentkezett,
amelyhez az NKFI Hivatal tudástranszfert ösztönző támogatási konstrukciói jelentős mértékben hozzájárultak. A teljes elemzés ITT olvasható el. 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.