Így állunk a világranglistán kutatás-fejlesztésben – a csehektől sokat tanulhatunk

Hírek2018. júl. 26.Növekedés.hu

21 százalékkal többet fordítottunk kutatás-fejlesztésre tavaly óta, és megállt a kutatók létszámának évek óta csökkenő tendenciája. Most körülbelül Írország szintjén állunk a K+F-re költött pénzek összegét nézve, de a régióban van még tér a felzárkózásra: a csehek például közel kétszer többet fordítanak erre a célra. A Globális Innovációs Indexen egy év alatt a 39.-ről a 33. helyre léptünk előre.
Folyó áron 21 százalékkal többet fordítottunk kutatás-fejlesztésre tavaly óta, és megállt a kutatással foglalkozók létszámának évek óta csökkenő tendenciája, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ebben a növekedésben már egyértelműen tükröződik az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2015-ben indított, egységes versenypályázati rendszerben felhasznált uniós és hazai források hatása.
A K+F területen dolgozók létszáma jelentősen növekedett egy év alatt, a 2016-os 35 757 főről 40 432 főre. A 2007-es adatokhoz képest ez másfélszer akkora létszámot tükröz.
A vállalati források összege folyamatosan növekszik, és változás csak a növekedés ütemében figyelhető meg. 2017-ben nagyon jelentős volt a növekedés (13,0%), ennél csak 2013-ban volt nagyobb a vállalati források emelkedése (az előző évhez képest 15,3%.). A teljes elemzés ITT olvasható.  Az utóbbi napokban több nemzetközi innovációs teljesítményt értékelő felmérés eredményei is napvilágot láttak. 
Az Európai Bizottság által összeállított nemzeti innovációs teljesítménylistáján Magyarország összevont pontszáma alapján a tavalyi évhez képest kis mértékben előrelépett,
ugyanakkor a rangsor módszertanában tavaly jelentős változások történtek, amelyeket az adatok értő elemzésekor megkerülhetetlen figyelembe venni. A nagyrészt 2016-ban és 2017-ben, valamint részben 2018-ban támogatást elnyert mintegy 5700 projekt kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményre gyakorolt hatása ezen eredményekben még nem érződik.  A teljes elemzés ITT érhető el.  Az EIS-eredményeknek némileg ellentmondanak a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által összeállított Globális Innovációs Index (GII) hazánkra vonatkozó idei adatai. Magyarország ugyanis az összesített rangsorban a tavalyi 39. helyről a 33.-ra lépett előre.
A legnagyobb pozitív változás az egyetemek és vállalatok közötti kutatási együttműködések terén jelentkezett,
amelyhez az NKFI Hivatal tudástranszfert ösztönző támogatási konstrukciói jelentős mértékben hozzájárultak. A teljes elemzés ITT olvasható el.