Baumit: a home office próbára teszi a lakóklímát

Hírek2020. dec. 9.Növekedés.hu

A folyamatos otthonlét és az iroda helyett a lakásból végzett munka (home office) erősen megterheli a lakókörnyezetet, különösen az otthonok klímáját, ezért kiemelten fontos gondoskodni a megfelelő páraelvezetésről - hívják fel a figyelmet az építőipari alapanyaggyártás egy legnagyobb európai szereplője, a Baumit szakértői.

A szakértők szerint egy átlagos, négyfős háztartásban naponta körülbelül 5 liter nedvesség képződik pára formájában, amiért a főzés, a zuhanyozás és a szobákban található növények felelnek.

A pára képződése a normál hétköznapok során – amikor a felnőttek munkába, a gyerekek pedig iskolába járnak – időszak tekintetében nem egyenletes. A páratartalom jellemzően a reggeli és az esti órákban magas, amikor főzünk vagy fürdünk és alacsonyabb napközben, amikor nem vagyunk otthon.

A kialakult pandémiás időszakban ez az időszaki felosztás felborult, így a páraképződés akár folyamatos is lehet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit tehetünk a természetes lakóklíma megőrzése érdekében.Komfortérzetünk és egészségünk megőrzése érdekében a 40-60 százalékos páratartalom az optimális beltéri környezetben, ez az érték nyálkahártyáink szempontjából is megfelelő, hiszen így nem tapasztaljuk a szem, száj és a torok kiszáradását.

Az adott értéket manapság könnyedén, akár egy mobilalkalmazás segítségével is mérhetjük, nem szükséges egy külön erre alkalmas eszköz beszerzése.

A folyamatos és a túl magas páratartalomnak ellenben nagy szerepe van a kórokozók és gombák megtelepedésében, és az így keletkező penészfoltok kialakulásában, amely egészségünk mellett házunk szerkezetére is negatív hatással van. Ezért kiemelten fontos, hogy figyeljünk az optimális érték megtartására.

Az optimális páratartalom megteremtéséhez nagyban hozzájárulhat az erre alkalmas növények tartása, hiszen léteznek páraképzést segítő és elvezető növények is egyaránt.

A jelenlegi járványhelyzetben az esetleges magas értékek csökkentése érdekében érdemes olyan növényeket beszerezni, mint a közönséges borostyán, zöldike (csüngő csokrosinda), rákvirág, filodendron azaz könnyezőpálma, sárkányfa, vagy fikusz, attól függően kinek melyik nyeri el a tetszését.

Természetesen a túlzott pára elszívására a legkézenfekvőbb megoldás a konyhai beépített vagy a szobákban használatos mobil páraelvezető készülék, illetve sokat tehetünk a nedvesség csökkentéséért a napi szintű, rövid ideig tartó intenzív szellőztetéssel.

A természetes lakóklíma kialakítását és megtartását támogatja

továbbá a megfelelő építőanyagok használata is.

Akár építkezünk akár felújítunk, érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni a használni kívánt építőanyagokat, melyik, hogyan támogatja a természetes lakóklíma megteremtését.

A belső vakolatok és glettek jelentős része képes a páraszabályozásra, magas páratartalom esetén magukba szívják a nedvességet, míg szárazabb levegő esetén leadják azt. Fontos továbbá figyelni az egyes vakolatok vastagságára is, hiszen a kívánt páraszabályozó hatás érdekében minimum 1,5 cm-es vakolatvastagságra van szükség.

Glettek használatakor is a természetes alapanyagú változat az ajánlott, ilyenek például az ásványi alapanyagúak, amelyek nem tartalmaznak semmilyen szennyezőanyagot, ellenben segítik a páraszabályozást és növelik a falak hőtároló tömegét.

"A természetes lakóklíma szempontjából használt anyagoknál nem csupán az anyagok párafelvevő képessége számít, hanem magának a folyamatnak a sebessége is. A Baumit termékei nedvességszabályozó hatású, ásványi- és természetes alapanyagú termékek, amelyek különleges tulajdonsága, hogy a pára felvételével és leadásával szabályozzák a beltéri klímát egész évben"

– mondta el Kékesy Péter, a Baumit alkalmazástechnikai vezetője.

Összehasonlítva a hagyományos vakolatokkal, a Baumit Klíma vakolatok jóval több nedvességet és párát képesek felszívni és eltárolni rövid időn belül. Az ilyen termékek használatával a penész kialakulásának a veszélye is csökken, hiszen a 12-13 között pH-értéküknek köszönhetően penészgombaölő és antibakteriális hatással is rendelkeznek.