Uniós vétó - Vezető kormányzati politikusok szerint Magyarország győzött

Hírek2020. dec. 9.MTI, Növekedés

Magyarország győzelmet aratott, mert mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni a Magyarországnak járó európai uniós források lehívását - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő egybehangzóan szerda esete a csütörtökön kezdődő EU-csúcs egyik kiemelt témájával, az uniós büdzsé, a helyreállítási alap, és a források felhasználását szabályozó jogállamisági mechanizmus elfogadásával kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban úgy fogalmazott: győzelmet arattunk, sikert értünk el, mert harcoltunk a nemzeti érdekért.

A tárcavezető közölte:

"mégsem lehet politikai vagy ideológiai feltételekhez kötni a Magyarországnak járó európai uniós források lehívását".

Úgy vélte, ha nem harcoltak volna, akkor csütörtökön olyan döntés született volna Brüsszelben, hogy "illegális bevándorlókat kellene befogadnunk", és ha nem tennék, nem járnának az uniós források. Kiemelte: ezt megelőzték, és ennek a tanulsága az, hogy még a lehető legnehezebb körülmények közepette is, a legnagyobb nyomás dacára is ki kell állni a nemzeti érdekekért.

Varga Judit igazságügyi miniszter azt írta a Facebook oldalán szerda este, hogy Magyarország győzött, ismét bebizonyosodott, hogy mindig, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért.

"Érdemes volt harcolnunk azért, hogy a világjárvány idején ne kössék ideológiai elvárásokhoz a pénzügyi támogatásokat"

- fogalmazott Varga Judit. Kiemelte: a megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán kijelentette:

"Magyarország győzött, ugyanis olyan egyetértést ért el, amely szerint a járvány idején nem lehet feltételekhez kötni az uniós támogatásokat".

Kiemelte, az elért egyetértéssel azt is bebizonyította Magyarország, a magyar és lengyel együttműködés, hogy Brüsszelben is ki kell, sőt, sikeresen ki lehet állni a nemzeti érdekekért. A megoldásnak köszönhetően olyan helyzet áll elő, hogy Brüsszel nem alkalmazhat kettős mércét egyetlen egy tagállammal szemben sem, nem veheti el a magyaroknak járó pénzt, és nem kényszerítheti rá akaratát Magyarországra azért cserébe, hogy a neki járó uniós forrásokhoz hozzáférhessen - tette hozzá Deutsch Tamás.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek szerdán küldött levelében reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón sikerül megállapodásra jutni egy olyan közös csomagról, amely lehetővé teszi mind az unió többéves költségvetése, mind pedig a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap gyors végrehajtását.

Angela Merkel, az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés (MFF) és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal (NGEU) kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott "nehéz tárgyalásokon" világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is "probléma".

Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni.

Ezért "keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett" - fogalmazott Angela Merkel.