Behajthatóvá válnak az elmaradt tartásdíjak, az állam fog eljárni

Hírek2021. jún. 1.Sz.A.

Nem a gyereküket egyedül nevelőknek kell harcolniuk az elmaradt tartásdíj behajtásáért, hanem az állam fog ebben segíteni, sőt, az elmaradt tartásdíjra vonatkozó előleg összege is emelkedik egy új törvényjavaslat nyomán - ismertette Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője egy mai sajtótájékoztatón.

A gyermekeiket egyedül nevelőket érintő két fontos változásokról számolt be ma Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

Rendeződhet a tartásdíj elmaradás

Az egyik a tartásdíj behajtásának nehézségeit rendezi. Az egyszülős gyerekek negyede, körülbelül 90 ezer gyerek nem kapja meg az őt megillető tartásdíjat, azaz ennyi gyerekről nem gondoskodik megfelelően a másik szülő.
Az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amelynek révén egyszerűbb, gyorsabb és szigorúbb lesz az elmaradt tartásdíjak behajtása.

A tartásdíj megelőlegezésénél lerövidülnek a határidők, a megelőlegezett tartásdíj maximuma a háromszorosára emelkedik - a jelenlegi 14 500 forintról több mint 50 ezer forintra.

Jelentős változást hoz, hogy az állam már három hónapos elmaradásnál átvállalja a tartásdíjat, aminek megelőlegezését bárki igényelheti, jövedelemhatár nélkül. Ezentúl az állam hajtja be az elmaradt tartásdíjakat, így nem a szülőknek kell harcolniuk azért, ami törvényesen jár.

  1. A megelőlegezést minden család kérheti, jövedelemhatártól függetlenül. Eddig csak azok kérhették, ahol az egy főre eső jövedelem 57 ezer forint alatt volt.
  2. Eddig hat hónap elmaradás után lehetett kérni az előleget, ez az idő most feleződik.
  3. Az előleg összege 14.500 forintról a minimálbér 30 százalékára (50.200 forintra) emelkedik. 

Az árvaellátás minimuma több mint a duplájára emelkedik

Jövő év január elsejétől több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma. Ennek köszönhetően 42 ezer olyan gyerek havi ellátása emelkedik, akik elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Azok a gyerekek, akik ma valamivel több mint 24 ezer forintot kapnak havonta, januártól 50 ezer forint ellátásra számíthatnak.

Az Üllői úti Egyszülős Központ mellett egy újabb központ nyílik 2022-ben Budán, a Déli pályaudvar mellett, a Magyar Jakobinusok terén. Ennek köszönhetően még több egyszülős családot tudunk majd elérni, még több családnak tudunk segíteni, még több szolgáltatást tudunk nyújtani.

Ezer forintos nyári táborok az Egyszülős Központban

Az Egyszülős Központ ismét rengeteg programmal készül a nyárra, várhatóan több mint 2200 egyszülős gyermeknek és egyszülős családnak szerezhetnek ismét élményeket nyári táborokkal és nyaralással.

Ezek 1000 forintos térítésért igényelhetők.

A táborok ára tehát ismét szimbolikus lesz annak érdekében, hogy azok a gyerekek is részt tudjanak venni, ahol a család nem engedheti meg magának a drága táborokat - tette hozzá Nagy Anna.

Az elmúlt évben az Egyszülős Központ 

  • 15 900 családnak segített,
  • 4810 gyermeket nyaraltatott
  • 735 család részére nyújtott élelmiszercsomagot, tisztítószercsomagot vagy laptopot.