Kivonult a Mc'Donald's az oroszoktól, jön az orosz Ványa bácsi gyorsétterem

Hírek2022. márc. 18.B.L.

Amióta köztudott, hogy a McDonald's az Ukrajna elleni háború miatt három hónapra bezárja oroszországi éttermeit, számszerint 850 üzletet, a Kreml arra törekszik, hogy az étterem lánc miatti elkeseredést nevetség tárgyaként mutassa be - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vasárnap számos állami médium arról számolt be, hogy egy 270 kilós férfi, az egykori szovjet főváros első hamburgert és sült krumplit árusító üzletének bejáratához bilincselte magát. Az újságok szerint a férfi azzal vádolta a nyugatot, hogy a szankcióikkal megfosztották őt egyéni szabadságától és hátráltatják eddig megszokott életmódját.

Az akciónak azonban nem voltak komolyabb következményei; a McDonald's tartotta magát döntéséhez, március 15-től kezdve zárva tart Oroszországban.

Megnyitja-e még valaha kapuit?

Ha igen, valószínűleg nem abban a szerényebb rétegek által kedvelt formában, akik örültek, hogy a fényűző moszkvai városközpontban itt-ott felbukkant egy-egy Meki. Az orosz kormány ugyanis már korábban kisajátítással fenyegette azokat az országból kivonulni kívánó vállalatokat, melyeknek több mint 25 százaléka az Oroszország elleni szankciókat kivető nyugati kézben van.

Vlagyimir Putyin elnök állítása szerint a kormány "ezeket a vállalatokat átruházná olyanokra, akik valóban dolgozni akarnak."

A McDonald's mellett más vállalatokat, mint a Coca Colát, a IBM-et és a Procter & Gamble-t is kapott fenyegetéseket telefonhívások, levelek formájában, illetve orosz jogászok személyes látogatásaival - utal a Wall Street Journal értesüléseire a cikk.

Oroszországban mindenesetre már tervezik egy nemzeti gyorsétterem lánc kiépítését, amely Ványa bácsi néven futna - jelentette be Vjacseszlav Volodin, az orosz Duma elnöke.