Az orosz energiaszektort célzó szankciókat sem veti el Washington 

Hírek2022. feb. 28.MTI

Washington az orosz energiaszektort célzó szankciókat sem vetette el, de minimalizálni akarja a globális piacra gyakorolt hatását - mondta vasárnap Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője az ABC amerikai televíziónak adott interjúban.

Azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország készültségbe helyezi elrettentő nukleáris erőit, Psaki közölte: ez egy példa arra, ahogyan Moszkva "fenyegetéseket gyárt", amelyekkel megpróbálja igazolni az agressziót.

Többször láttuk már ezt tőle (Putyintól). Oroszországot nem fenyegeti sem a NATO, sem pedig Ukrajna

- tette hozzá a szóvivő.

Az orosz elnök a "Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre" hivatkozva utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét, hogy "az orosz hadsereg elrettentő erőit helyezzék különleges szolgálati módba." Putyin szerint a nyugati országok gazdasági téren is "barátságtalan lépéseket" tesznek Oroszországgal szemben és "illegitimnek" nevezte a szankciókat.

Az orosz elnök bejelentését követően Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a CBS amerikai televíziónak adott interjújában "elfogadhatatlannak" nevezte Putyin lépését, amellyel szerinte tovább élezi a konfliktust. Thomas-Greenfield kijelentette, hogy az Egyesült Államok "újabb és még keményebb" intézkedéseket hozhat Oroszországgal szemben.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egyik, neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője szerint Putyin lépése "téves számítás esetén a dolgokat sokkal, de sokkal veszélyesebbé teheti". Az Egyesült Államok most majd megpróbálja meghatározni, hogy Putyin parancsa vajon mit jelent "kézzelfogható értelemben" - mondta a tisztségviselő, aki "szükségtelennek" és "a katonai helyzetet fokozónak" nevezte az orosz elnök utasítását.