Belgiumban 15 339 ember kért védelmet az év eleje óta

Hírek2023. júl. 13.MTI

Belgiumban 2023 januárja és júniusa között 15 339 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be, tavaly ez a szám egész évben 36 871 volt - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

A belga napilap Sophie Van Balberghe, menekültekért és hontalanokért felelős szövetségi főbiztos (CGRS) által közzétett adatokat ismertetve azt írta, az év első hat hónapjában az iroda havonta átlagosan 2456 ember ügyében intézkedett, ami mintegy 18 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakához képest.

A hivatal legfrissebb, májusi adatai szerint a vizsgált hónapban 2703 nemzetközi védelmet kérelmezőt vettek nyilvántartásba, 31,7 százalékkal többet, mint az előző hónapban.

Az év eleje óta benyújtott kérelmek több mint felét három ország állampolgárai, afgánok (6156), szíriaiak (1454) és palesztinok (1396) teszik ki.

A beszámoló szerint Belgium jóváhagyta a biztonságos származási országok új jegyzékét. A jegyzékben jelenleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Szerbia, Montenegró és India szerepel, Georgiát (Grúzia) törölték a listáról. Emlékeztetettek: egy származási ország akkor tekinthető biztonságosnak, ha nem áll fenn üldöztetés vagy súlyos sérelem veszélye. Annak megállapítására, hogy egy ország biztonságos-e, figyelembe veszik a jogi helyzetet, a jogalkalmazást és az ország általános politikai berendezkedését - írták. A biztonságos származási országok jegyzékében szereplő országok állampolgárai esetében vélelmezni kell, hogy esetükben nincs szükség nemzetközi védelemre. Ezért az ezekből az országokból érkező menedékkérőknek olyan dokumentumokat kell bemutatniuk, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy esetükben országuk nem tekinthető biztonságosnak - tették hozzá.