Benzinárak Európában - Ki gondolná, hogy a magyar itt tart?

Hírek2018. jún. 1.Növekedés.hu

Négyszáz forint közelébe kúszott egy liter benzin ára itthon, a dízelé már meg is haladja a kritikusnak számító értéket. Sok ez, vagy kevés? Sok ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor literenként 330-350 forintért tankolhattak az autósok. De nem sok, ha az árat a környező, illetve a nyári utazások kedvelt célpontjainak számító országokéval hasonlítjuk össze.

Tudjuk, a benzin árát alapvetően az olaj aktuális világpiaci ára, a nemzeti valuta dollárhoz viszonyított árfolyama, valamint az árba beépített adóterhek határozzák meg, s országon belül alakíthatja még a forgalmazó cégek üzletpolitikája (ezért vannak például a MOL kutaknál elhelyezkedésüktől függően akár 30 forint különbséget is mutató tarifák).

Tudjuk azt is, hogy az olaj világpiaci ára az utóbbi hónapokban világpolitikai bizonytalanságok okán gyorsan emelkedett – a Brenté megütötte a 80 dollárt, míg 2016-ban volt olyan, hogy 30 alá süllyedt -, erre jön a dollár erősödése, nálunk pedig az áremelkedésre rátett egy lapáttal a forint gyengülése. A globalpetrolprices.com portál hetente közzéteszi a világ országaiban aktuális literenkénti benzinárakat, amelyek átlaga ezen a héten 1,18 dollár, azaz 274.20 forintos árfolyammal számolva, 323.50 forint.

Az árak jellemzően a nagy olajkitermelő országokban alacsonyabbak, zömmel 1 dollár alatt (a legolcsóbb Venezuelában 0.01, de olcsónak tekinthető Oroszországban a 0,77 és USA-ban a 0,80 dolláros ár). A világon a Fiji szigeteken a legdrágább a benzin, literenként 4,29 dollár. Európában Norvégiában, Dániában és Hollandiában kell a legtöbbet fizetniük az autósoknak: 1,90-2,00 dollárnak megfelelő összeget.

Jó hír lehet az autósoknak, hogy az olaj világpiaci ára az utóbbi napokban visszapattant a hordónkénti 80 dollárról 75-re. Javarészt arra a bejelentésre, hogy a legjelentősebb olajkitermelő és exportáló OPEC országok június 22-én összeülnek Bécsben, s várhatóan megszüntetik a két évvel ezelőtt hozott kitermelés korlátozó intézkedéseket, s a növelésről döntenek.