Benzinárak Európában - Ki gondolná, hogy a magyar itt tart?

Hírek2018. jún 1.Növekedés.hu

Négyszáz forint közelébe kúszott egy liter benzin ára itthon, a dízelé már meg is haladja a kritikusnak számító értéket. Sok ez, vagy kevés? Sok ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor literenként 330-350 forintért tankolhattak az autósok. De nem sok, ha az árat a környező, illetve a nyári utazások kedvelt célpontjainak számító országokéval hasonlítjuk össze.

Tudjuk, a benzin árát alapvetően az olaj aktuális világpiaci ára, a nemzeti valuta dollárhoz viszonyított árfolyama, valamint az árba beépített adóterhek határozzák meg, s országon belül alakíthatja még a forgalmazó cégek üzletpolitikája (ezért vannak például a MOL kutaknál elhelyezkedésüktől függően akár 30 forint különbséget is mutató tarifák).

Tudjuk azt is, hogy az olaj világpiaci ára az utóbbi hónapokban világpolitikai bizonytalanságok okán gyorsan emelkedett – a Brenté megütötte a 80 dollárt, míg 2016-ban volt olyan, hogy 30 alá süllyedt -, erre jön a dollár erősödése, nálunk pedig az áremelkedésre rátett egy lapáttal a forint gyengülése. A globalpetrolprices.com portál hetente közzéteszi a világ országaiban aktuális literenkénti benzinárakat, amelyek átlaga ezen a héten 1,18 dollár, azaz 274.20 forintos árfolyammal számolva, 323.50 forint.

Az árak jellemzően a nagy olajkitermelő országokban alacsonyabbak, zömmel 1 dollár alatt (a legolcsóbb Venezuelában 0.01, de olcsónak tekinthető Oroszországban a 0,77 és USA-ban a 0,80 dolláros ár). A világon a Fiji szigeteken a legdrágább a benzin, literenként 4,29 dollár. Európában Norvégiában, Dániában és Hollandiában kell a legtöbbet fizetniük az autósoknak: 1,90-2,00 dollárnak megfelelő összeget.

Jó hír lehet az autósoknak, hogy az olaj világpiaci ára az utóbbi napokban visszapattant a hordónkénti 80 dollárról 75-re. Javarészt arra a bejelentésre, hogy a legjelentősebb olajkitermelő és exportáló OPEC országok június 22-én összeülnek Bécsben, s várhatóan megszüntetik a két évvel ezelőtt hozott kitermelés korlátozó intézkedéseket, s a növelésről döntenek.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.