Betétdíjasak lesznek a PET palackok Szlovákiában

Hírek2019. máj. 31.Növekedés.hu

A betétdíj összege várhatóan 30-40 forint körül alakul.

A Környezetvédelmi Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslat értelmében az egyszer használatos palackokra 2022-től betétdíjat vezetnek be Szlovákiában, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon.

A jogszabály-tervezet szerint egy PET palack betétdíja várhatóan 12, a visszavitt italos fém-dobozoké pedig 10 cent lesz (mintegy 39, illetve 33 forint).

Egy olyan rendszert készítettünk elő, amely a folyókból, erőkből és az utcákról átirányítja a PET palackokat oda, ahová valók – az újra hasznosító üzemekbe. Mi több, mi leszünk a közép-európai térségben az első ország, ahol a PET palackokra és az italos fém-dobozokra betétdíjat vezetnek be

mondta Solymos László környezetvédelmi miniszter. A rendszer bevezetésének induló költségei elérhetik a 80 millió eurót (mintegy 26 milliárd forintnak megfelelő összeget).

Szlovákiában évente mintegy 1 milliárd darab PET palack kerül forgalomba. A szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően e mennyiség körülbelül 60 százaléka kerül újrahasznosításra. Ha ez az arány elérné a 90 százalékot, a PET palackokból Bratislava központi terén 22 méter magas dombot lehetne építeni.