Bezos, Buffett, Bloomberg: A leggazdagabbak alig fizettek adót 

Hírek2021. jún. 9.Sz.A.

Az amerikai adóhatóságtól kiszivárgó adatok szerint több olyan multimilliárdos vállalkozó alig fizetett jövedelemadót, akiknek a vagyona látványosan gyarapodott, és a leggazdagabb 25 személy között szerepelnek.

A világ leggazdagabb emberei közé sorolt Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Carl Icahn, Michael Bloomberg és George Soros vagyona jelentősen emelkedett, ennek ellenére alig fizettek adót - írja a CNBC.

A lap az adóhatóság adataira támaszkodó ProPublica adatait ismertette, amely a leggazdagabb amerikai állampolgárok gyarapodó vagyonát és befizetett adóját hasonlította össze: eszerint a 25 leggazdagabb amerikai összesen 401 milliárd dollárral lett gazdagabb 2014 és 2018 között.

Ennek ellenére a személyi jövedelemadó befizetéseikben ez alig tükröződött: 13,6 milliárd dollárt fizettek be, amely valójában 3,4 százalékos adókulcsot jelent - írja a lap.

Példaként idézik, hogy a mostani leggazdagabbnak számító Jeff Bezos 2007-ben és 2011-ben egy cent személyi jövedelemadót nem fizetett, holott már akkor több milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. 2018-ban a Tesla alapítója, Elon Musk szintén nem fizetett be jövedelemadót a szövetségi kasszába.

Michael Bloomberg az elmúlt években kerülte ki az adófizetést, a milliárdos Car Icahn és George Soros kettő, illetve három évig nem fizetett be jövedelemadót.

A ProPublica az Internal Revenue Service (IRS) a leggazdagabbakat érintő adatait szerezte meg az elmúlt 15 évről, amiből kirajzolódik, hogy az adóemeléssel látványosan egyetértő, jótékonykodó milliárdosok nagy része miként próbálta kikerülni a jövedelemadó fizetését.

A gazdagok jövedelem és vagyonadóját régóta vita övezi az Egyesült Államokban. Egy átlagos amerikai háztartásban 70 ezer dollárt keresnek egy évben, ami után és 14 százalék szövetségi adót fizetnek be. A legmagasabb adókulcs 37 százalék: olyan házastársakra vonatkozik, akiknek az éves jövedelme meghaladja a 628 ezer dollárt évente - olvasható a tanulmányban.

Ehhez képest Warren Buffett a vagyon-gyarapodásának a 0,1%-át fizette be adóként, Jeff Bezosnál ez az arány 0,98%, Michael Bloomberg 1,3%, míg Elon Musk esetében 3,27%.