Már az 5-11 éves korosztálynak teszteli a vakcináit a Pfizer, sőt, már 6 hónapos kortól is lenne oltás

Hírek2021. jún. 9.Sz.A.

A Pfizer és a Moderna szeptemberre készen lehet az 5-11 éves korú gyerekeknek beadható vakcina tesztelésével, sőt már fél éves kortól is be lehet majd adni az oltóanyagot. Mindkét korosztály esetében sokkal kisebb adagok adhatóak, mint a felnőtteknél.

Már szeptember elejére elkészülhet a Pfizer és a Moderna a gyerekeknek beadható oltóanyagának tesztelésével - írja a New York Times.

Sőt, már a hat hónapos csecsemők számára is elkészülhet oltóanyag őszre. Jelenleg az 5-11 éves korosztály esetében zajlik a tesztelés, az eredmények szeptemberre várhatóak.

A gyerekek esetében sokkal kisebb a koronavírus miatti komoly megbetegedés esélye a felnőttekhez képest, ennek ellenére az orvosok szerint a vírus olyan gyulladási szindrómát okozhat a gyerekeknél, amely több szervet is egyszerre támad meg, így például a szívet is.

A Pfizer vakcinából két dózist lehet majd beadni az 5-11 éves korú gyerekeknek, a dózis 10 mikrogramm, vagyis harmada a felnőtteknek szánt vakcinának. A hat hónapos kortól beadható mennyiség az eddigi tesztek szerint még ennél is kisebb, kétszer három mikrogrammnyi lehet.

A lap emlékeztet arra, hogy a Kínában már elvileg engedélyezték a Sinovac oltóanyag használatát a gyerekeknél 3 éves kortól, de ezt még hivatalosan nem jelentették be.

Az USA-ban zajlik az oltási kampány, a hivatalos cél július 4-re, a Függetlenség Napjára a 70 százalékos átoltottsági szintet elérni.Ez a jelenlegi oltási ütem mellett majdnem nem tűnik irreális elvásárnak.

A cél érdekében vakcinalottót, sört, sőt, Washington államban még füves cigarettát is ingyen adnak azoknak, akik beoltatják magukat.