Biden egyre jobban megágyaz Trump győzelmének

Hírek2024. júl. 12.Növekedés.hu/MTI

Hibát hibára halmoz az amerikai elnök a beszédeiben. Miután a NATO-csúcson is óriásit bakizott, demokrata politikusok kérik, hogy ne induljon ősszel az elnökválasztáson.

Joe Biden véletlenül "Putyin elnökként" mutatta be az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt, és ezzel olyan baklövést követett el, amely tovább növeli az elnökválasztási kampányát fenyegető, mentális éberségével kapcsolatos aggodalmakat - írja a Guardian.

Ahogy mi is írtunk róla: Biden évek óta rendszeresen félrebeszél a nyilvános szereplésein. Volt, hogy az alelnökére Kamala Harrisre úgy hivatkozott, mint a feleségére. A hivatalának pedig előfordult, hogy azért kellett magyarázkodnia, mert Biden azt állította, hogy rákban szenved. A Trumppal folytatott júniusi vitájában az eddigi legrosszabb formáját hozta. A szereplése meglepően siralmas volt.

Annyira, hogy azóta egyre többen kérik Bident, hogy ne induljon ősszel az elnökválasztáson. 

A The Economist, hetilap szerkesztőségi cikkben sürgette a demokratákat, hogy gyakoroljanak nyomást Joe Bidenre a visszalépés érdekében, a múlt csütörtöki elnökjelölti vitán mutatott teljesítménye nyomán. A lap írása úgy fogalmaz, hogy "nézni is fájdalmas volt egy öreg ember, aki küszködik a szavakkal, és tényekkel", valamint úgy véli, hogy Joe Biden "képtelen volt érvelni egy gyenge ellenféllel szemben, ami lehangoló volt".

Friss fejlemény, hogy legalább három további képviselőházi demokrata felszólította Joe Biden elnököt, hogy vonuljon vissza az elnökjelöltségért folytatott versenyből csütörtökön, miután a NATO-csúcstalálkozót követően hónapok óta először tartott önálló sajtótájékoztatót.

Közülük az egyik Jim Himes, aki méltatta Bident, mint "figyelemre méltó vezetőt, aki páratlan közszolgálatot végzett", de azt mondta, hogy ideje távoznia.

"A 2024-es választás fogja meghatározni az amerikai demokrácia jövőjét, és a lehető legerősebb jelöltet kell állítanunk" - mondta Himes egy nyilatkozatban.

Már nem hiszem, hogy ez Joe Biden, és remélem, hogy ahogyan egész életében tette, továbbra is a nemzetünket helyezi előtérbe, és ahogyan ígérte, utat nyit a vezetők új generációjának.

Scott Peters demokrata kongresszusi képviselő figyelmeztetett, hogy Biden múlt havi vitán nyújtott gyenge teljesítménye láthatóan nem véletlen volt. Ráadásul a billegő államokban, ahol különösen szoros lehet a verseny a felmérések alapján az elnök támogatottsága "riasztóan romlott".

Biden mindenesetre egyelőre hajthatatlannak tűnik. 

A NATO-csúcs után a demokrata elnök a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot a választáson. Hozzátette, hogy ezt újra meg fogja tenni. Arról is beszélt, hogy még nem fejezte be azt a munkát, amit elkezdett.