Biden Lengyelországban: Putyin nem tudta megosztani a NATO-t

Hírek2022. márc. 26.MTI

Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát "széttördeli és leválasztja a Nyugatról". "Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk" - húzta alá.

Európa stabilitása fontos Washington számára, az Egyesült Államok az egységes és biztonságos Európára támaszkodva vállalhatja fel globális szerepét - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban, a lengyel és az amerikai tárgyalóküldöttség megbeszélésének elején.

Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Biden először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Az ezt követő plenáris egyeztetések elején közölte: Dudával a többi között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok "az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva" képes vállalni a világ más részeiben betöltött szerepét.

A két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is "rendkívül fontos" Európa stabilitása - fűzte hozzá az amerikai elnök.

Az ukrajnai háború kapcsán megerősítette: az Egyesült Államok kész megnyitni határait 100 ezer ukrajnai menekült számára.

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is.

Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát "széttördeli és leválasztja a Nyugatról". "Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk" - húzta alá.

Kétszer is nyomatékosította: az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye "szent kötelességvállalást" jelent Washington számára. "Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk" - fogalmazott.

Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon.

Blinken: Folytatjuk Ukrajna segítését

Twitter közösségi oldalán Blinken megerősítette: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt szombaton Varsóban találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel, és csatlakozott hozzájuk Joe Biden amerikai elnök is.

"Megígértük, hogy folytatjuk Ukrajna támogatását annak érdekében, hogy segítsünk kielégíteni az ukrán humanitárius, biztonsági és gazdasági szükségleteket, miközben (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) inváziójának második hónapja kezdődik" - olvasható Blinken bejegyzésében.

Dmitro Kuleba a találkozó után a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) sugárzott videoüzenetében közölte: az Egyesült Államok kész újabb szankciókat kivetni Oroszországgal szemben.

Beszámolója szerint a megbeszélésen azt is megvitatták, "hogyan lehet ösztönözni azon európai országokat, amelyek próbálnak nem csatlakozni a szankciókhoz", és beszéltek arról is, mily módon és mely országokkal fognak együttműködni annak érdekében, hogy ne legyen helye a szankciók megkerülésének.

Kuleba aláhúzta a külföldi kikötők bezárásának fontosságát is az orosz hajók előtt, és a beszélgetés egyik fontos témájaként az orosz ostrom alatt álló Mariupol kikötőváros helyzetét nevezte meg.

Szó esett továbbá az Ukrajnának szánt felszerelés szállításáról - közölte Kuleba. Részletekbe nem bocsátkozott, de jelezte: ez ügyben "újabb lépéseket tesznek".

Az ukrán külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek megerősítette: a varsói találkozón újabb, a védelmi együttműködés további fejlesztését érintő ígéretet kaptak az amerikai féltől.