Biden: Oroszország stratégiai vereséget szenvedett

Hírek2022. márc. 26.MTI

Oroszország máris stratégiai vereséget szenvedett ukrajnai háborújában, az orosz erők nem törték meg az ukránokat lelkileg, és a Nyugat egységesebb, mint valaha - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a szombaton Varsóban mondott beszédében.

"Eltekintve az elkövetett brutalitástól, kétségtelen, hogy a háború már most stratégiai vereséget jelent Oroszország számára" - fogalmazott Biden.

Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök azt gondolta, hogy "az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni", az orosz erők viszont "a büszke ukránok ellenállásába ütköztek".

Az oroszok nem verték szét a NATO-t, a Nyugat jelenleg erősebb és egységesebb mint valaha. Oroszország el akarta érni, hogy a NATO csökkentse jelenlétét a határainál, "ehelyett Putyin az eddigi legszámottevőbb, több mint 100 ezer amerikai és más szövetséges katonát érő európai jelenléttel szembesül" - állapította meg az amerikai elnök.

Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett - hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a szombaton a varsói Király Vár előterében mondott beszédében.

Az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, majd az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta: "a jelenleg zajló csatában nem napokon vagy hónapokon belül győzünk", hosszú küzdelemre kell felkészülni.

Felidézve az ukrán külügyi és védelmi tárca vezetőivel szombaton Varsóban megtartott találkozót, Biden elmondta: az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amelyet Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott. "Mellettetek állunk ki. Pont" - jelentette ki.