Bill Gates kezében egy üveg nagydologgal akar reformálni

Hírek2018. nov 7.Növekedés.hu

Bill Gates, a Microsoft alapítója és a világ egyik leggazdagabb embere az utóbbi időben már csak a világ megmentésével foglalkozik. Most a toaletteket akarja megreformálni.

Bill Gates beszédet mond a pekingi Toalett Expón (Reinvented Toilet Expo) Pekingben. Mellette az a bizonyos dolog, amelyről az egész konferencián szó volt. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Műhús, alapítvány, az emberek jobb léte - nagyjából ezzel foglalkozik mostanában Bill Gates. A közelmúltban részt vett Kínában a „Reinvented Toilet Expo” (Újraalkotott WC Expo) nevű fórumon, amelyet az általa és felesége által létrehozott Bill & Melinda Gates Alapítvány szervezett. A rendezvényen számos, szennykezeléssel összekapcsolt modern toaletttechnológiát mutattak be, amelyeket a hagyományosnál könnyebben és olcsóbban lehet felszerelni.

A világ második gazdasága jelenleg dolgozik azon, hogy javítsa hírhedten büdös fürdőszobáinak állapotát. Az erre irányuló kampányt Hszi Jinping elnök „A Toalett Forradalom”-nak nevezte el. Lévén a világ egyik leggazdagabb embere és legaktívabb filantrópja, Bill Gates kezei általában sohasem üresek. Kaki azonban még nem volt bennük. Így aztán nagy meglepetést keltett, amikor a Microsoft alapítója egy üveg emberi ürüléket mutatott hallgatóinak egy, a toalett jövőjével foglalkozó pekingi fórumon.

A jelenet célja azt volt, hogy felhívja a figyelmet a világ fejlődő országainak egyik problémájára: ezekben az országokban kevés a WC. „Azokon a területeken, ahol nincs megfelelő közegészségügyi csatornarendszer, sokkal több ilyen termékkel lehet találkozni” mondta Bill Gates, rámutatva az üveg tartalmára. „És ezek azok a területek, ahol gyermekek játszanak. Gyermekek, akik bármikor megfertőződhetnek. Ez az oka annak, hogy ez a kérdés nemcsak az élet minőségével függ össze, hanem a betegséggel, a halállal és az alultápláltsággal is”.

A milliárdos szerint a Föld lakosságának több, mint fele szenved a tiszta, kényelmes közegészségügyi létesítmények hiányától. „Amikor azokról olyan alapvető dolgokról esik szó, mint az egészség és az elégséges táplálkozás, bizonyára említést kell tenni az ésszerű toalett lehetőség biztosításáról is.”. Bill Gates korábban is gyakran sokkolta hallgatóságát annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítéseire. A 2014-ben megtartott, kaliforniai TED konferencián egy csomó moszkitót engedett szabadon, hogy érzékeltesse a maláriát okozó, halálos csípések veszélyeit. Rövidesen megnyugtatta azonban hallgatóit, hogy a szabadjára engedett moszkitók nem fertőzőek.

 „Kína már eddig is hatalmas előrehaladást ért el több millió ember egészségügyi-és életfeltételeinek javítása tekintetében” mondta Bill Gates. „Most lehetősége van arra, hogy olyan új, csatornázás nélküli, korszerűsített közegészségügyi rendszert vezessen be, amely világszerte emberek millióinak életét könnyíti meg”. Az UNICEF, az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja szerint a világon 892 millió embernek nincs más lehetősége, mint hogy a szabadban könnyítsen magán. Az indiai kormány a 2014-ben nyilvántartott 550 millió főről napjainkra 150 millióra csökkentette azoknak a számát, akik kénytelenek szükségletüket a szabadban elvégezni.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.