Biokontroll: Magyarország néhány éven belül élen járhat a biogazdálkodásban

Hírek2021. jún. 24.MTI

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati forrásai is elősegítik - hívta fel a figyelmet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati forrásainak is köszönhetően Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban - állította a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft vezetője közleményében. 

Roszík Péter szerint:

a nagy volumenű váltáshoz minden feltétel összeállt.

Jelenleg Magyarországon a teljes mezőgazdasági terület nem egészen 6 százalékán, mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az uniós tagországok átlaga 8,5 százalék, jelentős különbségekkel.

Az élenjáró Ausztria, Észtország és Svédország esetében ez az arány 20 százalék feletti, míg Málta, Románia, Bulgária vagy Írország esetében nem éri el a 3 százalékot.

A tájékoztatás szerint az ágazat bővülésének finanszírozásáról jelenleg számos különböző pályázati forrás is gondoskodik, amelyek összértéke több mint 440 milliárd forint, de további olyan felhívások várhatók, amelyeknél plusz pontot jelent, ha a pályázó már tanúsított ökológiai gazdálkodó vagy vállalja az ökológiai minősítés elérését.

A pályázatok most minden mező-, és élelmiszergazdasági szereplőt arra sarkallnak, hogy átgondolja, érdemes-e elmozdulni az ökológiai termelés és élelmiszerfeldolgozás felé.

A szakember szerint

ma Magyarországon, más uniós tagállamokhoz hasonlóan a növénytermesztés támogatások nélkül gyakorlatilag nem tud hasznot termelni. Ezzel szemben a biogazdaságok önmagukban is versenyképesebbek.

Hozzátette:

Emellett a biogazdálkodóknak juttatott támogatások mértéke az EU-ban meghaladja a konvencionálisan művelt területekre fizetett összegeket, és ez a jövőben sem változik.

Különösen fontos, hogy az ökológiai gazdálkodás környezetterhelése - beleértve a benne dolgozókra gyakorolt egészségügyi kockázatokat is - töredéke a konvencionális gazdálkodásénak.

Magyarországon a biogazdálkodók 90 százaléka mezőgazdasági termelő, 9 százaléka pedig feldolgozó.

A mezőgazdasági termelőkön belül 93 százalék növénytermesztéssel, 4,5 százalék állattenyésztéssel, 6,6 százalék méhészettel foglalkozik - az átfedések miatt több mint 100 százalék az arány.