Bíróság elé áll a PwC

Hírek2018. dec 27.Növekedés.hu

A PwC jóváhagyott egy olyan pénzügyi jelentést, amit nem kellett volna - írja a BBC. A Providence Investment Funds PCC Ltd (PIF) elnevezésű befektetési alap a Guernsey szigetén érvényes szabályozás szerint működő pénzügyi szervezet. Prospektusaiban azt hirdette, hogy forrásait brazil vállalkozásokba fekteti, amelyek révén 14 százalékos hozamot fog fizetni. A PIF által összegyűjtött befektetői befizetések 97 százaléka azonban nem brazil projektek, hanem egy másik Providence-vállalkozás, a Providence Global Limited számláira folyt be. A PIF vezetése tipikus pilóta-játékot folytatott, amely során a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizették ki. A rendszer 2016-os évben összeomlott, a PIF csődöt jelentett és felszámolásra került.  A befektetők vesztesége 37 millió angol font (1 font =356,73 Ft). A PIF egyik részvényese, Antonio Carlos de Godoy Buzaneli 2018 áprilisában az Egyesült Államokban egy vádalku ajánlat keretében elismerte, hogy részese volt a csalásnak. A PIF felszámolói pert indítottak a szervezet könyvvizsgálója, a PwC Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó, a világ egyik legismertebb tanácsadó vállalkozása ellen. A céget „könyvvizsgálói szerepkörében elkövetett gondatlansággal, kötelességszegéssel és szerződésszegéssel vádolják.” A kereset szerint a könyvvizsgáló óriás a 2012 októbere és 2013 decembere közötti időszakban, valamint 2014 decemberében „jogszerűnek” minősítette a PIF pénzügyi beszámolóit és jóváhagyta egy olyan vállalkozás mérlegét, amelyet a Providence a befektetői befizetések összegyűjtésére alkalmazott.  Ennek során gondatlanul és kötelezettségeit megsértve járt el.  „Ha a pert megnyerjük, a befektetett pénzek egy részét visszafizethetjük a befizetőknek” mondta a felszámoló képviselője, Mathew Newman. A PwC képviselői kijelentették: meggyőződésük, hogy a követelés félreértésen alapul. Állnak a per elé és megvédik álláspontjukat.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.