Biztosítja a szükséges többletforrást a vírus terjedésének megelőzésére a Volánbusz és a Budapest Airport

Hírek2020. márc. 6.MTI

Eddig több millió forintot költött fertőtlenítőszerek és eszközök beszerzésére, valamint az utasok tájékoztatására a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Budapest Airport Zrt.; a Volánbusz Zrt. szintén folyamatosan biztosít forrásokat a vírus terjedésének megelőzésére.

A Budapest Airport az MTI megkeresésére közölte, hogy egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére közel százmilliós értékű eszközkészlettel rendelkezik, amelyeket a hatósági rendelkezésnek megfelelően használ fel.

Ezeket az eszközöket a repülőtér üzemeltető folyamatosan pótolja és karbantartja, a raktárkészlet feltöltéséről gondoskodik.

A Budapest Airport az elmúlt hetekben beszerzett egy hőkamerát, emellett egyet bérel, illetve még további kettő beszerzés alatt áll. A kamerák költsége összesen több tízmillió forint

tették hozzá.

Megjegyezték, hogy az intézkedések jelentős munkaerő költséget is jelentenek a vállalat számára, ezek azonban egyelőre nem számszerűsíthetők, hiszen a helyzet függvényében folyamatosan változnak. Az egészségügyi szűréssel érintett utasok testhőmérséklet-mérését a Budapest Airport szerződött partnere végzi. Ennek költsége a szűrésben érintett járatok számával folyamatosan változik. A repülőtéren emellett folyamatos orvosi és közegészségügyi szolgálat van jelen.

A Volánbusz Zrt. a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében.

Az intézkedések keretében fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítőszerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodó helyiségeket - közölték az MTI-vel.

A vállalat elsődleges célja a bevezetett intézkedésekkel a megelőzés. A fokozott takarításhoz felhasznált eszközök, valamint a kézfertőtlenítők beszerzéséhez szükséges többletforrást a soron kívüli intézkedések ideje alatt folyamatosan biztosítják.

A megelőzéssel kapcsolatos költségek összegére még nem állnak rendelkezésre számítások, mivel egyelőre nem ismert, hogy az intézkedések meddig maradnak érvényben - fűzték hozzá.

A MÁV-Start Zrt. a hét elején azt közölte az MTI-vel, hogy a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és az utaskísérő személyzetnek 1600, orvosi szájmaszkot, kézfertőtlenítő gélt, fertőtlenítő hatású kendőt, gumikesztyűt tartalmazó egészségügyi egységcsomagot osztott ki.

Tájékoztatásuk szerint a vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen "általános gyakorlata szerint" naponta többször végeztet tisztítást, ennek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, vécéket. Kiemelték: a MÁV-Start még szigorúbban ellenőrzi a takarítást. A kocsik tisztítására fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatokon a folyékonyszappan-adagolókat fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel.