Biztosnak látszik a jövő évi szocho csökkentés

Hírek2019. nov. 21.F. T.

A várható gazdasági kihívások ellenére a béremelkedés üteme elég magas ahhoz, hogy folytatódhasson az adócsökkentési program.

Gazdaságvédelmi akcióterv

A mai Kormányinfón szó esett a gazdasági kihívásokra adandó válaszokról: a német gazdasági növekedés egy százalék körüli, exportunk 28-30 százaléka odamegy, ez veszélyforrás. Az adócsökkentés politikája bevált, a gazdaság stabil lábakon áll, ezt kell fenntartani, erre irányulnak a gazdasági intézkedések, köztük a gazdaságvédelmi akciótervek.

Szocho csökkentés

A Növekedés.hu megkérdezte, hogy a bizonytalanabb külső környezetben, miközben a magyar gazdaság egyelőre kiválóan teljesít, fenntartható-e a jövő évi 2 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentése. Gulyás Gergely elmondta, hogy miután az adócsökkentés feltétele a 6 százalékos reálbérnövekedés, ez idén meglesz, és mivel 2020-ban is 8 százalékkal emelkedik a minimálbér, szinte biztos, hogy ez jövőre is megvalósul, így gyakorlatilag biztosra vehető a csökkentés.

Kisadózók

Arra a kérdésünkre, hogy kisadózó vállalkozók szigorúbb ellenőrzésére, a bujtatott foglalkoztatás visszaszorítására milyen ajánlások érkeztek, azt a választ kaptuk, hogy egyelőre semmilyen konkrétum nem merült fel a módosítást illetően, azonban a kormány célja az, hogy egyrészt a jelenlegi 12 millió forintos árbevételi határ még emelkedhessen is, ugyanakkor az adózási forma ne a foglalkoztatást helyettesítse.