Átadták az ingatlanfejlesztők tehetség díjait: az első helyezett a BME-ELTE csapata lett

Hírek2023. nov. 21.MTI

A BME Építész karának, valamint az ELTE Gazdaságtudományi karának pénzügy és számvitel szakos hallgatóiból összeálló ingatlanfejlesztői csapat nyerte az idei IFK Talentum 2023 díjat; a nyertes pályamunka a XI. kerületi Kőérberek Arzenál, a volt kamaraerdei repülőtéri laktanya rozsdaövezeti területét megújító Tavirózsa városrészfejlesztési projekt terve volt - közölte az IFK.

A legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület XI. Hallgatói Ötletbörze Pályázatának idei témája a Revitalizáció - értékteremtés témakörben a Műegyetem egyes területeinek, illetve a volt Vasvári Pál Laktanya új szemléletű hasznosítása volt.

Az IFK elnöke, Takács Ernő a díj átadásán a közlemény szerint elmondta, hogy a pályázattal, amelyet az IFK már tizenegyedszer írt ki a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, az ingatlanfejlesztés kihívásaira, lehetőségeire, az új formák, új megoldások komplexitására a különböző szempontok és szakterületek összehangolására szeretnék felhívni a jövő ingatlanfejlesztőinek figyelmét.

A Tavirózsa városrészfejlesztési projekt című pályamunkát készítő nyertes ingatlanfejlesztői csapat az élhetőbb, biztonságosabb és egészségesebb lakókörnyezet kialakítását, parkok, zöldövezetek kialakítását, játszóterek, pihenőhelyek, közösségi terek fejlesztését helyezte fókuszba - ismertették a közleményben.

A városrészfejlesztés során figyelemmel voltak a fenntartható gazdasági fejlődést erősítő vállalkozói környezet javítására, az infrastrukturális fejlesztésekre, az útépítésre, a közlekedési hálózatok fejlesztésére, közlekedési csomópontok kialakítására és modernizálására, valamint az energetikai infrastruktúra fejlesztésére is.

A társadalmi integráció szempontjai is megjelentek a szociális lakhatási és oktatási, képzési lehetőségek kiterjesztését szolgáló programjukban, sőt kiemelten foglalkoztak a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal az energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások használata, hulladékcsökkentés, zöldterületek megőrzése, bővítése révén - jellemezte az IFK elnöke a legjobbnak ítélt pályamunkát.

A második helyezést a BME Innovation Center című pályázat (a BME építészmérnök hallgatóinak csapata), a harmadik helyezést pedig a GX Projekt című pályázat (a BME építészhallgatókból, és frissen diplomázott építészmérnökökből összeálló csapata) nyerte el.

Mindkét dobogós pályázó a Goldmann György tér revitalizációján dolgozott.

A győztes csapat tagjai 1 millió forint pénzjutalomban részesülnek és kiutazhatnak 2024-ben a müncheni Expo Real világkiállításra, a második helyezett 750 ezer forint jutalomban részesül, a harmadik helyezett 500 ezer forint pénzjutalmat kap.