Területeket adtak fel az oroszok, áttörhet Ukrajna

Elemzések2023. nov. 21.F. T.

Több heti bizonytalanság után egyértelmű lett, hogy az ukránok megvetették a lábuk a Dnyeper folyó déli oldalán Herszonnal szemben. A tél fő kérdése lesz, hogy ki tudják-e szélesíteni a támadást. Ha igen, akkor megkerülhetik a többszörös orosz védvonalakat és övék lehet a Krím bejárata.

Ukrajna megerősítette, hogy a Dnyeperen átkelő erői 3-8 km szélességben foglalták el a folyó túlsó parti területeit, amelyek eddig a háború első napjai óta orosz ellenőrzés alatt álltak. Maga Herszon és környéke is orosz kézre került, de az ukrán ellentámadás miatt tavaly ősszel védhetetlenné vált, ezért visszavonultak a folyó mögé.

Megszelidült folyó

A folyó ezen a területen eredeti medrében folyik, viszont a kissé följebb lévő víztároló gátjának orosz felrobbantása után elárasztotta a területet, majd amint a víz levonult, az elárasztott részek kiszáradtak, újra könnyen át lehetett kelni akár felfújható csónakokkal is. A víztároló területe is kiszáradt, ott is az építése előtti medrébe húzódott vissza a Dnyeper, így kisebb védelmet jelent az orosz erőknek, mint amit maga a feltöltött tároló biztosított.

A szárazföldet erőddé alakították, a folyót elhanyagolták

Az oroszok a tavalyi ukrán ellentámadások óta alaposan megerősítették a víztároló és Donyeck közötti hosszú frontszakaszt, mivel ez volt a leginkább kitéve egy esetleges ukrán támadásnak. Történt is itt egy erős ukrán próbálkozás, a védvonalakat át is törték, de továbbjutni eddig nem sikerült az Azovi-tenger irányába, melynek elérésével elvágták volna a Krím bejáratától az oroszokat, egyúttal az egész herszoni és zaporizzsjai területet visszaszerezhették volna, ami akár már egy béketárgyaláshoz is jó kiindulási alap lehetne.

A Dnyeper mentén azonban

az oroszok nem hoztak létre olyan erős védelmet, mint a szárazföldi részeken,

vélhetően úgy gondolták, hogy annyi erejük mindig lesz a folyó mentén, hogy meghiúsítsák a partraszállási kísérleteket. Ezekből ki tudja, hány lezajlott már korábban, viszont az elmúlt hetekben többször is érkeztek hírek, persze először csak ukrán forrásból arról, hogy sikerült hídfőt foglalni.

Különös rövidhír, mely igaznak bizonyult

A döntő változás az volt, amikor a két orosz állami hírügynökség megjelentette, hogy ezen a területen visszavonulnak, kiegyenesítik, jobban védhetővé teszik a frontvonalat, majd a hír eltűnt. Ma már egyre inkább inkább úgy tűnik, hogy egy valódi, nem oda szánt közleményt tévedésből tett ki valaki, hisz azóta nyilvánvaló lett, hogy

az adott területet jelenleg az ukránok ellenőrzik.

Nagy kockázat, nagy lehetőség

Az elfoglalt terület mindazonáltal önmagában még nem elég, bár arra jó, hogy az oroszokat erőik megosztására késztesse. Ahhoz, hogy kiaknázható legyen a kezdeti ukrán siker, további erőket kell bevetni, és el kell foglalni a Dnyeper és a Fekete-tenger által bezárt viszonylag keskeny, elnyújtott területet, mégpedig a Krím bejáratáig.

Ez már döntő tényező lenne, ha pedig tovább tudnak haladni kelet felé, a többszörösen megerősített orosz vonalak mögé jutnának, ami olyan stratégiai helyzet, ahol értelme lehet tárgyalásokba kezdeni.