Boris Johnsonnal tárgyalt Londonban Orbán Viktor

Hírek2022. márc. 8.MTI - Kertész Róbert - London

Boris Johnson brit kormányfővel tartott kétoldalú megbeszélést kedden Londonban Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai háború ügyében Johnson által összehívott V4-brit csúcsértekezlet keretében.

A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint a két vezető áttekintette az egyre romló ukrajnai helyzetet, elítélték Oroszország Ukrajnában elkövetett "visszataszító cselekedeteit" és arra a megállapításra jutottak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek le kell állítania ezt a "barbár hadjáratot".

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Boris Johnson ismertette a magyar miniszterelnökkel az Oroszország elleni szankciók még további szigorítására és a büntetőintézkedések bevezetésének gyorsítására kidolgozott brit terveket.

A brit kormányfő kijelentette: véleménye szerint kulcsfontosságú az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködése annak feltárásban, hogy miként tudják csökkenteni függésüket az orosz nyersolaj- és földgázszállításoktól.A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson és Orbán Viktor egyetértett abban, hogy fel kell lépni Oroszország európai destabilizációs tevékenysége ellen, egyebek mellett a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességet szolgáló magyar-brit kapcsolatok elmélyítésével.

A brit kormányfő kedden a visegrádi négyek - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - miniszterelnökeit fogadta Londonban, és a V4-brit csúcsértekezlet plenáris ülése után tartott kétoldalú megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel.A V4-vezetőkkel tartott közös megbeszélést megnyitó rövid nyilatkozatában Johnson kijelentette: a négy közép-európai ország az ukrajnai válság frontvonalában van, és óriási humanitárius válság kockázatával kell szembenéznie.

A brit miniszterelnök köszönetet mondott a V4-kormányfőknek az általuk tanúsított vezetői teljesítményért, és kijelentette: az Egyesült Királyság készen áll arra, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a négy országnak.