Varga Mihály: nem lesz könnyű az év

Hírek2022. márc. 8.MTI

A bizonytalanságok miatt nem lesz könnyű az év, de a kormány azon dolgozik, hogy a legbiztonságosabb körülmények között folytatódjon az élet - jelentette ki Varga Mihály Gyenesdiáson.

A pénzügyminiszter a helyi vállalkozói szezonnyitó rendezvényen azt mondta: a bizonytalan helyzet miatt nehéz előre látni, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, de a kormány azon dolgozik, hogy "a lehető legbiztonságosabb körülmények között, a legkisebb veszély mellett" folytatódjon az élet Magyarországon, a családok biztonságban, a vállalkozások működőképesek maradjanak.

Varga Mihály szerint még a szokásosnál is nehezebb ma vállalkozónak lenni, a világ ugyanis tele van veszélyekkel, amiket számba kell vennie mindenkinek, aki a jövőjét tervezi.Levonulóban van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de nem tudhatjuk, hogy a következő években ki lesz-e téve az ország hasonló járványoknak. Magyarország a járványban egységes volt, időben beszerezte a szükséges védőeszközöket, oltóanyagokat, a kormány intézkedéseit az emberek elfogadták - mondta el.

Hozzátette, hogy az európai uniós országok közül Magyarország az egyik leggyorsabban indította újra a gazdaságát, ennek is köszönhető hogy tavaly 7,1 százalékos volt a bővülés, az egyik legmagasabb ütem az EU-ban.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy "a háború árnyékában kevesebbet foglalkozunk a migrációval", de ettől még a nemzetközi szervezetek felmérése alapján mintegy 800 millió ember van a földön, aki el akar indulni, hogy máshol éljen.

Ebben az évben több mint 150 ezer ember próbált már illegálisan bejutni Magyarországra a déli határszakaszon, de az EU képtelen több tíz- vagy több százmillió ember befogadására.

"Segíteni ott kell, ahol ezek az emberek élnek, de az EU és a magyar politika is megosztott ebben a kérdésben. Április 3-án arról is döntünk, hogy a járványkezelés és a migráció tekintetében mit tegyünk a következő években" - hangsúlyozta a politikus.

Úgy vélekedett, hogy a harmadik kihívás a háború.

Minden erőnkkel támogatjuk, hogy minél hamarabb befejeződjön, mert Magyarország is az egyik legkockázatosabb zónában helyezkedik el. Már eddig 150-160 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából, de nem tudjuk, hogy hány millióan indulnak még el, ha a háború Nyugat-Ukrajnára is átterjed

mondta.

Sokkal nehezebben megbecsülhető hatása a háborúnak, hogy mi történik Oroszországban és Ukrajnában, milyen szankciók lesznek életben a következő években, mert ezek nem néhány hónapra szólnak.

Oroszország nagyban segítette az EU gazdaságának működését energiahordozókkal, alumíniummal, vassal, rézzel, palládiummal - jegyezte meg Varga Mihály.Biztos, hogy sokkal jobb nem lesz a helyzet, és "kifejezetten veszélyes, hogy olyan szankciókban is gondolkodnak, amelyek az ország energiabiztonságát veszélyeztetik" - mondta. Varga Mihály emlékeztetett, hogy 1999-ben már volt egy háború a szomszédban, amiből szerencsére kimaradtunk, és a jelenlegibe sem szabad belesodródni.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (Fidesz-KDNP), egyben a választókerület fideszes országgyűlésiképviselő-jelöltje arról beszélt, hogy a térség fejlődéséhez az elmúlt években a legjelentősebb támogatást a Magyar falu program biztosította, a választókerület 100 települése közül 98-at érint ez a program.

Térségi szempontból fontosnak nevezte a zalai Balaton-partot érintő fejlesztéseket, a területet a Kis-Balatonnal és Zalakaros térségével összekapcsoló beruházásokat. Kiemelte az M76-os autóút néhány napja átadott újabb szakaszának szerepét, mint ami a teljes térség fejlesztését elősegíti.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere (független) köszöntőjében egyebek közt elmondta: a 4200 lakosú nagyközségben közel 800 vállalkozás van bejegyezve. A fontosabb gazdasági céljaik között említette többek között az iparterületi ingatlanok közepes vagy nagyobb üzemeknek szánt értékesítését, a Balaton vízvédelmét, az iszapkotrás megindítását.