Börtönben hunyt el Bernie Madoff üzletember, aki 370 ezer embert vert át

Hírek2021. ápr. 15.Növekedés.hu

Börtönben hunyt el Bernard Madoff amerikai üzletember, kereskedő, befektetési tanácsadó és befektető, akinek cége a 2008-as gazdasági válság miatt omlott össze - írta az Euronews.

Madoffra a világ alighanem a történelem legnagyobb, Ponzi-sémaként ismert piramisjátékának az értelmi szerzőjeként fog emlékezni. Nyolcvankét éves volt, az észak-karolinai Butner szövetségi börtönének a kórházában hunyt el, ahol 150 éves büntetését töltötte, miután az évek alatt többször megtagadták a szabadlábra helyezési kérelmét. Négy évtizeden át hozzávetőlegesen 370 ezer embert vert át a világ 136 országában - írta meg az Euronews.

Madoff 1960-ban indította el vállalatát, a Bernard L Madoff Investment Securities-t. A vállalatot nyolc alkalommal vizsgálta az amerikai tőzsdefelügyelet, mert kiugróan magas profitot termelt.

A globális válságban omlott össze a cég, amikor a pénzügyileg szorult helyzetbe került befektetők megpróbáltak kivenni hétmilliárd dollárt a vállalatból, de Madoff nem tudta fedezni a kifizetéseiket.

Miután kiderült, hogy a másoknak kifizetett profitokat egy ideje már az új befektetők pénzéből fedezte, az amerikai társadalom a Madoff-család ellen fordult. Onnantól kezdve feleségét, Ruth-ot kivetette magából a New York-i társaság, Madoff egyik fia, Mark pedig annyira összeomlott lelkileg, hogy öngyilkosságot követett el.

2017-ben film is készült az életéről Hazugságok mágusa címmel, melyben Robert de Niro játszotta főszerepet.