Megkezdték a Szputnyik V gyártását Szerbiában

Hírek2021. ápr. 15.Növekedés.hu

Megkezdték a Szputnyik orosz vakcina gyártását Szerbiában, közölte az oltóanyag értékesítését végző Oroszországi Közvetlen befektetési Alap és szerb partnere, a Torlak Virológiai és Vakcina- és Szérum Intézet - írja az Euronews.

Korábban Nenad Popovic szerb innovációs miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy kezdetben csak az Oroszországból szállított oltóanyag csomagolása zajlik Szerbiában, a valódi gyártás megkezdése 2021 végére várható.

A Szputnyik orosz vakcinát a világ 61 országában, köztük Magyarországon is engedélyezték.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 3572-vel 648 745-re nőtt. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 5808-ra emelkedett. Európában ugyanakkor itt az egyik legmagasabb az átoltottság aránya, 100 főre 41 beadott oltás jut, április közepéig 2,9 millió dózist adtak be.

Szerbiában a Szputnyikon kívül három oltóanyagot engedélyeztek eddig: a Sinopharm, a Pfizer/BioNtech és az AstraZeneca vakcináját.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a hét elején bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik a Szputnyik V szerbiai, olaszországi és iráni gyártása, és a kibocsátás Fehéroroszországban és Kazahsztánban "gyakorlatilag már folyik".Az MTI beszámolója szerint azt közölte, hogy Indiában, ahol kedden hagyták jóvá az oltóanyag alkalmazását, öt cégnél nyárra havi 50 millió adagra futhat fel a termelés. Mint mondta, az RFPI 10 országban 20 vállalattal szerződött le a gyártásra.