Bővült a Richter antipszichotikumának alkalmazhatósága az amerikai piacon

Hírek2019. máj. 30.Növekedés.hu

Bővült az alkalmazhatósága a Richter antipszichotikumának az amerikai piacon, ehhez kapcsolódóan a gyógyszeripari vállalat 10 millió dolláros mérföldkő bevétellel számol, amelyet a második negyedévben könyvelhetnek el - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője az MTI-nek.

A Richter Gedeon Nyrt. és a dublini székhelyű Allergan plc kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a Vraylar néven forgalmazott, cariprazine hatóanyagú kapszulák kiterjesztett alkalmazási előiratát az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére (bipoláris depresszió) felnőtt betegeknél. A mostani FDA engedély olyan új lehetőséget ad az orvosok kezébe, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az I. típusú bipoláris betegség valamennyi tünetét, mániás, kevert vagy depressziós epizódok esetén - mondta a közleményben Stephen Stahl, a California San Diego egyetem pszichiátria professzora. 

Az engedélyt jelentős sikernek nevezte Greiner István, a Richter kutatási igazgatója kiemelt jelentőségű termékük, a cariprazine fejlesztési folyamatában. Beke Zsuzsa az MTI-nek elmondta: a májusban kiadott bevételi előrejelzésükön nem változtatnak. Az akkori tájékoztatás szerint a csoportszintű árbevétel 3 százalékos emelkedésére számít euróban a Richter az idén. Az Egyesült Államokban stagnálást jeleztek előre 2019-re, a Vraylarhoz köthető forgalom nélkül. A közlemény szerint az Egyesült Államokban majdnem 11 millióra tehető a bipoláris betegségben szenvedő felnőtt betegek száma, a betegség szélsőséges kedély-, energia- és tevékenységi szint ingadozásokat okozhat.

A Vraylart a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis-szal (Allergan-nal) közösen és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre. A gyógyszer 2016 márciusa óta van forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére.