A modernkori történelem legmélyebb recessziója zajlik Nagy-Britanniában

Hírek2021. márc. 12.MTI

A tavalyi egész éves GDP-zuhanás is példátlan mértékű volt a modernkori brit gazdaságtörténetben. Januárban további 2,9 százalékkal csökkent a brit GDP:

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint 2,9 százalékkal csökkent januárban a brit hazai össztermék (GDP) értéke az előző hónappal összehasonlítva. A visszaesés mértéke jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Az ONS szerint a januári GDP-csökkenés elsődleges oka az volt, hogy a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezése végett ismét korlátozásokat vezetett be január elején.

Az ONS számításai szerint a brit hazai össztermék értéke januárban 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban,

a 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a brit GDP-érték a tavaly októberi szintnél is 4 százalékkal alacsonyabb volt januárban.

A brit gazdaság októberben érte el a korábbi korlátozások okozta recesszió utáni fellendülés csúcspontját.

A tavaly február és 2021 januárja között mért 9 százalékos halmozott GDP-zuhanáson belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 10,2 százalékkal, a feldolgozószektoré 5,7 százalékkal, az építőiparé 2,6 százalékkal csökkent.

Tavaly február és április - vagyis a 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap - között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A tavalyi év egészében átlagosan 9,9 százalékkal zuhant reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza. A tavalyi egész éves GDP-zuhanás is példátlan mértékű volt a modernkori brit gazdaságtörténetben.

A pénteken ismertetett januári visszaesés ugyanakkor jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól, az előrejelzések konszenzusos átlaga ugyanis 4,7-4,9 százalék közötti havi összevetésű GDP-csökkenést valószínűsített az idei első hónapra.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint az idén elrendelt újabb korlátozások miatt a brit gazdaság az első negyedévet még mínuszban zárja,

de a rendkívül lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására tartható lesz a brit kormány nyitási menetrendje, amely június 21-ig a jelenlegi korlátozások gyakorlatilag teljes feloldásával számol.

Az idei első negyedévben még 2 százalékhoz közeli GDP-visszaesés várható negyedéves összevetésben, de a második negyedévben már 5 százalék körüli ütemben növekedhet a brit gazdaság teljesítménye az első három hónaphoz mérve.