Egyre több közepes vállalatnak is nehezebb teljesíteni a pénzügyi kötelezettségeit

Hírek2021. márc. 12.MTI

Az idén az első fél évben várhatóan a cégek 15 százalékának válik nehezebbé pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni, míg az előző fél évben 16 százalék volt ez az arány - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) elemzését pénteken az MTI-vel.

Az MKIK GVI 2021 januárjában 349, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg pénzügyi helyzetéről.

A közleményben kiemelték, hogy pénzügyi kötelezettségeinek teljesítésekor a cégek mintegy fele nem tapasztalt nehézséget, illetve nem számít semmilyen nehézségre.

Az ágazatok közül legkevésbé a kereskedelmi cégek szembesülnek fizetési problémával, ugyanakkor a szolgáltató cégeknél a legmagasabb azok aránya, amelyek nehezebben tudják teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket - írják a közleményben.

Az elemzés szerint a legnagyobb pénzügyi problémát a legtöbb vállalkozásnak a 2021 januárt megelőző hónapokban a megrendelt termékek, szolgáltatások, illetve az alapanyagok kifizetése jelentette.A vizsgált vállalati csoportokban a cégvezetők optimistábban ítélik meg a tartalékok szintjét 2021. első fél évére, mint amilyen 2020. második fél évében volt. A következő 6 hónapban nagyobb arányban számítanak a pénzügyi tartalékok stagnálására.

A rendelkezésre álló pénzügyi tartalékok szempontjából a szolgáltató cégek vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben.

A múlt fél évre vonatkozóan a szolgáltató cégek 59 százaléka számolt be a tartalékok csökkenéséről, vagy arról, hogy egyáltalán nincs tartalékuk - közölte az MKIK GVI.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy 2021 első fél évében a vállalatvezetők 37 százaléka számít saját cége nyereségességének növekedésére 2020 hasonló időszakához képest, és 16 százalék látja úgy, hogy a nyereségessége csökkeni fog.