Brüsszel zöld utat adott a lengyel helyreállítási tervnek - de feltételeket is szabtak

Hírek2022. jún. 2.Növekedés.hu

24 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és 12 milliárd eurós olcsó kölcsön – Covid utáni pénzinjekciót hagyott jóvá az Európai Bizottság szerdán, de a döntést vita előzte meg - írja az Euronews.

A bejelentést az EU gazdasági biztosa tette meg, a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos, hónapokig hangoztatott uniós aggályok után. De mivel legalább két uniós biztos nemmel szavazott, a biztos kénytelen volt elmagyarázni: biztosak abban, hogy Varsó betartja a vállalásait - írja az Euronews.

Természetesen bízunk abban, hogy ha a tervet, a végrehajtási határozatunkat a Tanács jóváhagyja, akkor ezek a vállalások teljesülni fognak. De természetesen nagyon erősen figyelni fogunk ennek a teljesítésére

- közölte Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa.

Brüsszel és Varsó megállapodott egy sor mérföldkőről az igazságszolgáltatás terén. És a pénz csak akkor fog folyni, ha ezek teljesülnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Varsóba utazik, hogy átadja a csekket. De az Európai Parlamentben néhány EP-képviselő és a jogállamiság védelmezői dühösek.

Azt mondják, hogy az Európai Bizottság mára elvesztette a befolyását arra, hogy a konzervatív lengyel kormányt rászorítsa az uniós értékek tiszteletben tartására.

Az állampolgári jogi bizottság levelet írt, amelyben meghívta az Európai Bizottság elnökét a kérdés megvitatására.

Ursula von der Leyen feláldozza a jogállamiságot

- jelentette ki Daniel Freund, német EP-képviselő.

Még azok a feltételek sem teljesülnek, amelyeket az elmúlt néhány hónapban újra és újra emlegetett. Nem szűnik meg a fegyelmi kamara, inkább átnevezték. A bírák nem térnek vissza régi posztjukba. Néhányat visszahelyeztek, de azonnal az ország másik felére küldték őket, szóval ez egy hamis reform, és most eurómilliárdok és milliárdok jutnak Lengyelországba, és nem tudjuk, hogy pontosan hova, mert az igazságszolgáltatás Lengyelországban megrendült.

A lengyel parlament még májusban jóváhagyta az uniós források feloldását célzó reformokat, de továbbra is figyelmen kívül hagyják az uniós bíróság 20 határozatát, és több mint 1700 bírót neveztek ki jogellenesen. Tehát az aggodalomra ad okot, hogy ha bármilyen vita vagy csalás kapcsolódik a hamarosan befolyó több milliárd eurós uniós támogatáshoz, akkor nem lesz független bíróság, a fékek és ellensúlyok biztosítására.