Háború: óriási veszteségeket szenvednek az ukránok

Hírek2022. jún. 2.D.J.

Naponta átlagosan 60-100 ukrán katona veszti el az életét a fronton.

Ez történt szerdán, az orosz-ukrán háború 99-dik napján:

- Hetek óta problémát jelent, hogy Ukrajna nem tudja kellő hatékonysággal felvenni a harcot az orosz tűzerővel szemben. Az Egyesült Államok pedig hol megfogadta, hogy segíteni fog, hol kihátrált az ígéretéből. Ezen a téren a legújabb fejlemény, hogy az USA négy közepes hatótávolságú rakétarendszert fog adni Kijevnek egy 700 millió dolláros segítség keretében,

amely egyebek mellett helikopterek, páncéltörő fegyverrendszerek és radarok szállítását is magába foglalja.

- Az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov úgy véli, hogy a frissen bejelentett amerikai segítség tovább növeli annak a veszélyét, hogy a konfliktus kiszélesedik és egy harmadik ország is bekerül a konfliktusba. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna biztosította az Egyesült Államokat, hogy a Washingtontól kapott rakétarendszereiket nem fogják orosz területek ellen használni.

- A harcok egyik fő színtere napok óta a keleti Szeverodonyeck városa, amelynek úgy a két-harmadát most már az oroszok uralják.

- Az ukrán haderőben naponta mintegy 60-100 ember hal meg és ötszáz szenved sebesülést – mondta el Ukrajna elnöke Volodimir Zelenszkij. Jelenleg a keleti Donyeck és Luhanszk régiókban a legnehezebb a helyzet.

Az ukrán becslések meglehetősen hitelesek a nyugati tisztviselők szerint.

- Nyugatról a fegyver- és üzemanyag-szállítmányok jórészt vasúton érkeznek Ukrajnába. Az épp emiatt kulcsfontosságúnak számító Lviv régió vasútvonalait orosz rakétatámadás érte.

Makszim Kozickij, a régió katonai vezetője elmondta, hogy a támadásban öten életüket vesztették.

- Oroszország bejelentette, hogy a Cirkonok tesztelését befejezték. A hiperszonikus rakéták állítólag a hangsebesség kilencszeresével is tudnak haladni. Az északi flottájuk az év végétől használhatja az új fajta fegyvereket.

- Az orosz kézben lévő Herszon-régióban az orosz csapatok a vádak szerint több lakost is brutálisan megkínoztak. A brit közszolgálati műsorszolgáltatónak, a BBC-nek néhány lakos első kézből mesélt az atrocitásokról. A beszámolók alapján volt, akinek vasalóval égették meg a hátát.

- Dániában egy népszavazáson a választók két-harmada támogatta a kormány javaslatát: ennek értelmében az országuk csatlakozni fog az Európai Unió közös biztonság politikájához. Dánia sokáig a különutasságot választotta,

ám az ukrán háború hatására akár csak a finnek és a svédek, ők is átértékelték a védelmi politikájukat.

- Finnország és Svédország NATO csatlakozása miatt az Atlanti Szövetség főtitkára találkozót hívott össze Brüsszelben, ahol Svédország, Finnország és Törökország magas rangú tisztviselői fognak találkozni.

Törökország egyelőre ellenzi Svédország és Finnország csatlakozását a szövetséghez, ám a várakozások szerint a találkozó után meg fog változni Ankara álláspontja.